Forbrugerrådet vil have indført forbud mod de undersøgelsesgebyrer, som flere forretninger opkræver i perioden på to år, som forbrugeren har reklamationsret i.
To ud af tre danskere mener nemlig ifølge en undersøgelse fra FBR Analyse, at gebyret er urimeligt.
– Det viser, at danskerne er godt trætte af, at forretningerne opkræver penge for noget, som forbrugerne ved, er deres ret, nemlig at det skal være gratis at få repareret defekte varer i reklamationsperioden, siger Camilla Hersom, formand for Forbrugerrådet.
Hun fortsætter, at forbrugernes problemer med undersøgelsesgebyret har været stigende de senere år.
Mange gange har forbrugerne på fornemmelsen, at gebyrerne bruges som rene pengemaskiner af detailhandlen, samt at gebyret bliver brugt til at skræmme forbrugerne fra at indlevere deres varer, når de går i stykker, mener Hersom.
– Det helt store problem med undersøgelsesgebyret er, at det i praksis udhuler reklamationsretten, som er en af hjørnestenene i forbrugerbeskyttelsen. Gebyret tvinger forbrugere, der ellers har en soleklar ret til at få undersøgt og repareret en vare gratis, til at overveje, om det kan betale sig at udnytte reklamationsretten. Derfor skal det simpelthen være forbudt at opkræve gebyret, siger Camilla Hersom.
sd