Der er ikke den store dramatik bag de læsertalsfald på mellem 8 pct. og 24 pct., der i går kunne læses på markedsforing.dk. De store fald skyldes alene, at TNS Gallup har indført en ny beregningsmodel, fortæller Morten Kromann, direktør for Media hos TNS Gallup.
– Over en længere periode har vi registreret, at forskellen på læsertallene for dagblade blev større og større, når vi opgjorde månedstallene og halvårstallene. Derfor måtte vi anstændigvis overveje, om vi kunne gøre tingene bedre, siger Morten Kromann.
Der er nemlig to måder, tallene opgøres på. Månedstallene baserer sig groft sagt på svar fra en udvalgt gruppe danskere på spørgsmålet: ”Har du læst X-avis i går.” Halvårstallene baseres på en sandsynligheds-betragtning, idet danskerne svarer på ”frekvens-spørgsmål” som: ”Læser du alle X-avis’ udgivelser” eller fx ”halvdelen, en fjerdedel eller totredjedel” af avisen.
– Når vi helgarderer os og sammenholder svarene på ”frekvens-spørgsmål” med ”har du læst avisen i går” spørgsmål, opdager vi fx, at en læser, der siger, han læser alle aviser, indrømmer, at netop i går læste han ikke den pågældende avis, fordi han var ude at rejse, må vi korrigere for den unøjagtighed. På samme vis siger et menneske måske, at han aldrig læser en bestemt avis, men netop i går gjorde han det, fordi han var hos lægen, hvor avisen lå fremme.
– Og den nye opgørelsesmetode viser os, at hvor der tidligere var større og større forskel på månedstal og halvårstal, er der stor overensstemmelse med den nye opgørelses-metode. Det fortæller os, at vi er på rette vej, og at der ikke er noget dramatisk bag de dramatiske fald, vores halvårstal ellers indikerer.
Dermed er det også godtgjort, at når de normale succesaviser som Børsen, Weekendavisen, Information og Kristeligt Dagblad viser læsertalsfald på mellem 8-15 pct. skyldes det ikke læserflugt. Måske får det chefredaktørerne på nedenstående medier til at sove roligere? Ifølge de nye tal er der nemlig registreret fald på:
B.T. 24 pct.
Berlingske Tidende 22 pct.
Ekstra Bladet 16 pct.
Politiken 15 pct.
MetroXpress 14 pct.
Jyllands-Posten 13 pct.
Markedsforing.dk beklager fejlen i går.