Grænselandet mellem markedsføring og PR har altid været der. Men i en historiefortællende tid, hvor produktet må abdicere til fordel for virksomhedens fabler, er balancen mere hårfin end nogensinde.
Dukketeatret DSB er et godt eksempel.
Harry er en seværdig charmetrold, som har skabt al den opmærksomhed og sympati, et offentligt transportmiddel kan ønske sig. Ikke i form af et selvfølende Guldkorn, men i det offentlige rum, for det publikum, som brænder asfalt, benzin og gummi af midt i morgenbarberingen, med blikket i avisen, i mobiltelefonen, med ansigtet oppe i bagspejlet og eyelineren i hånden, for den utålmodige skiderik i køen på Lyngbyvejen, der synes, at alle de andre er notoriske idioter.
Charmetrolden Harry og DSB giver derfor mening. For hullet i ozonlaget og for den største af alle dræberne, stressen.
Men Charmetrolden Harry har et problem. Charmetrolden Harry skal nemlig være mere end charmerende og dygtig for at konkurrere mod den venlige trafikradio, som hver morgen bekræfter enhver trafikant med radioen tunet ind på P3, at privatbilismen er det eneste rigtige.
For selv om morgenens togafgange med aflysninger og forsinkelser hos DSB er en service, som er velment for stort set alle andre end netop bilister, så harmonerer det ikke godt med Charmetrolden Harrys budskab om, at tiden er vigtig, at toget er et pusterum som travlhedens hvilested. For det er hos bilisterne, transportadfærden skal ændres.
Transport er også et spørgsmål om pålidelighed. Og her taber Charmetrolden Harry til radioen som leverandør af offentlige meninger.
Markedsføring handler om at sælge varer. Og PR handler om at analysere virksomhedens relationer til omverdenen, så den kan agere og være på forkant. Spørg blot landbruget – de sov i timen ved at reagere sent på spørgsmål om dyrenes velfærd, ærlige fødevarer og grimme spegepølser pumpet med fedt, nitrit og vand. Offentlige debatter er ubarmhjertige og kan bringe enhver virksomhed i defensiv knæhøjde.
Derfor er det ikke tilfældigt, at udgifterne til virksomhedernes egne kommunikationsafdelinger i følge Børsens Nyhedsmagasin vil stige med 8% om året. Medietræning af ledende medarbejdere er essentielt, hvis virksomheden vil placere sig rigtigt med de rigtige historier i mediebilledet.
Charmetrolden Harry gør det godt – i toget er tiden din egen. Det er markedsføring, der med et ordentlig tryk i medierne skaber opmærksomhed. Men bilisterne har det også godt, for de bestemmer selv, om de kommer til tiden.
For tiden, siger DSB, den er jo vigtig. Især om morgenen!