Det kan være svært at sige nej tak til noget, der er gratis. Men man skal passe på, hvis man takker ja til en gratis prøvepakke på slankemidler, e-cigaretter eller andet.

– Det annonceres som om, det er en gratis prøvepakke. Men så viser det sig, at man har indgået en abonnementsaftale. Det kommer bag på mange. Og det har jeg nu tænkt mig at gribe ind over for, siger forbrugerombudsmand Henrik Øe.

Men i nogle tilfælde kan de tvivlsomme firmaer, som tilbyder prøvepakker, risikere at få besøg af andre end forbrugerombudsmanden:

– I de tilfælde, det nærmer sig bedrageri, vil jeg overlade det til politiets efterforskning, siger forbrugerombudsmanden.

Problemet med nogle af de gratis gaver, som tilbydes, er, at der følger et dyrt abonnement med, som kan være mere end svært at slippe ud af.

– Jeg får rigtig mange klager i øjeblikket over en række selskaber. Og det er grunden til, at jeg nu reagerer, siger Henrik Øe.

Ifølge forbrugerombudsmanden er det blandt andet firmaerne bag produkterne WinnerSmoke, Reducil, Remonyl, SmileAway, WaistWinner og Total-Detox, det er galt med.

– Når man kalder det en prøvepakke, så man formode, at man kan have det på prøve. Og er man ikke interesseret i at købe produktet, så ophører det automatisk, påpeger Henrik Øe og fortsætter:

– Men det viser sig desværre, at en række af de her tvivlsomme hjemmesider trækker penge på folks konto, fordi man påstår, der er indgået en abonnementsaftale. Og det er ikke i orden.

Og det er heller ikke i orden, hvis det et eller andet sted faktisk fremgår med småt, at meget lidt i livet er gratis – og at der rent faktisk er tale om et abonnement.

– Hvis man indgår en abonnementsaftale til flere hundrede kroner om måneden, så skal det klart og tydeligt fremgå af annonceringen. Det er ikke noget, der skal skjules, det skal frem i lyset, siger Henrik Øe.

/ritzau/