– Ideen med Greenland Guide er at samle Grønlands erhvervliv og offentlige institutioner i en fælles markedsføringsindsats for på den måde at opnå større effekt af ressourcerne, siger Søren Rasmussen, Pegasus Press, som står bag samlingsstedet på Internettet.
Guiden, der er et rent kommercielt projekt, har eksisteret i halvandet år, og det var Søren Rasmussen, som tog initiativ til etableringen.
– Som journalist har jeg selv brugt Internettet en del til research og mente efterhånden, at nettet var ved at være modent til denne form for markedsføring. Derfor henvendte jeg mig til det grønlandske turistråd samt en række andre virksomheder indenfor transport og turisme – og det blev starten på Greenland Guide, forklarer Søren Rasmussen.
I Guiden er der mange forskellige indgangsvinkler til Grønland: Råstoffer, turisme, transport, frimærker, Santa Claus, m.fl. Og på alle sider er der en “bar“ med små billeder, der med et enkelt klik bringer Guidens gæster tilbage til udgangspunktet.
– På den måde får vi cirkuleret folk mest muligt, og det har vist sig at give en vældig god synergieffekt med de mange forskellige indfaldsvinler, understreger Søren Rasmussen.
Han oplyser, at Guidens målgruppe er såvel erhvervslivet som “almindelige“ potentielle turister, pressen og studerende.
– For eksempel er der turoperatører, rejseselskaber og minrealselskaber, der søger oplysninger i Guiden, men der er også private forbrugere, som ønsker flere oplysninger om Grønland som rejsemål, ligesom filatelister over hele verden besøger Guiden for at kigge på og eventuelt bestille frimærker fra Grønlands Postvæsen, siger Søren Rasmussen.
Det er dog svært at selektere de besøgende på Greenland Guiden præcist, fordi folk jo selv opsøger informationerne.
– Der er desuden lagt links til Guiden forskellige steder på nettet. På søgemaskiner, i nyhedsgrupper – der ligger mange hundrede links rundt omkring.
– Og statistikken viser, at der er cirka 15.000 mennesker, som besøger Greenland Guide hver måned. De læser gennemsnitligt fire sider hver, oplyser Søren Rasmussen, som ikke gør “besøgstallet“ op i hits.
– Nej, for når man snakker hits, handler det om antallet af filer, brugeren er inde at kigge på. Og en enkelt side kan bestå af et hav af filer – hver eneste stump grafik tæller med som et hit. Således havde vi i april måned 291.118 hits – mens antallet af besøg var 15.277.

ON-LINE STATISTIK
Søren Rasmussen laver løbende statistik på antallet af besøg, fordelingen på de forskellige sider o.s.v. Og alle annoncører har on-line adgang til statistikken, så de kan holde øje med egne besøgstal.
– Naturligvis er der flest hits på de enkelte annoncørers forside, men ellers fordeler besøgene sig meget jævnt, fortæller han.
Og gennem det seneste års tid er der for alvor kommet skred i både antallet af besøg på Greenland Guiden – som er blevet fordoblet i perioden – og de mere direkte resultater i form af henvendelser.
– Guiden begynder at give gode resultater. Turistrådet får nu cirka 10 henvendelser hver dag, som er udløst af Guiden. Det drejer sig primært om e-mails med forskellige forespørgsler, men også rådets nye brochure har været en voldsom succes. Næsten for voldsom: Man fik 30-40 bestillinger i døgnet på brochuren alene via nettet, og derfor har vi været nødt til at regulere lidt på bestillingsproceduren for at tage toppen af efterspørgslen. Før skulle folk kun udfylde en række felter med navn og adresse og derefter klikke – det har vi ændret, så interesserede nu selv skal skrive en e-mail. Og det har givet lidt pusterum, fastslår Søren Rasmussen.

FRA HELE KLODEN
Hovedparten af Greenland Guide’s gæster kommer fra Nordamerika og Vesteuropa, hvilket også er de mest interessante markeder. Men der kommer også besøg fra for eksempel Japan, New Zealand og mange andre steder på kloden.
– Når det drejer sig om Grønland, gør Internetmarkedsføringen virkelig en forskel. For andre kan en homepage måske være et fint lille supplement til de øvrige aktiviteter, men Grønland har jo ikke ressourcer til en stor kampagne i de amerikanske eller italienske dagblade. Grønland er et smalt produkt, med en global målgruppe og få ressourcer, og derfor er Internettet et godt medie. Ligesom det er nemt for brugerne at søge og finde oplysninger om landet – hvilket hidtil har været temmeligt besværligt, understreger Søren Rasmussen.
Næste skridt bliver at åbne for on-line booking og salg af rejser via Greenland Guide. De nye services er under udvikling, og Søren Rasmussen forventer, at de sættes i gang, når 1998-sæsonen starter.