Somme tider må man ryste posen og opfinde alternative modeller for at opnå de specifikke fordele, man leder efter. Og det var præcis, hvad man gjorde hos Bjerringbro-virksomheden Grundfos sidste år.

Det eksisterende inhouse-bureau, Brandbox, blev overdraget til Agency Spring og fortsatte under navnet Spring Brandbox. Stadig beliggende på Grundfos’ egen matrikel, og med de tidligere inhouse-bureaumedarbejdere om bord. Men nu ejet og drevet af Agency Spring.

Forklaringen leverer Morten Bach Jensen – indtil for en måned siden Group VP, Group Marketing & Sales Development, hos Grundfos – og dermed manden, der stod i spidsen for beslutningen.

– I et traditionelt inhouse-bureau er medarbejderne ansat i virksomheden: De er tæt på, det er som regel en billigere løsning, og de kender butikken. Køber du ind hos et eksternt bureau får du den kreative kultur og de stærke kreative kompetencer, men ikke den samme forretningsforståelse. Med vores model får vi begge dele, siger han.

Desuden er det at drive reklamebureau ikke en naturlig del af Grundfos’ kerneforretning, mener Morten Bach Jensen.

– Agency Spring er Jyllandsmestre i at opbygge bureaukompetencer, så for os giver det fremragende mening, at det er dem, der ejer og driver bureauet.

Er blevet mere effektive

Om fordelene uddyber Morten Bach Jensen:

– I kraft af at bureauet delvist beskæftiger tidligere Grundfos-medarbejdere, så er forretningsforståelsen betydelig. Samtidig giver det effektive arbejdsprocesser, at vi er geografisk tæt på hinanden. Vi sparer fx en del koordinering undervejs. Og så er vi med til at udvikle og opbygge de kreative kompetencer. Det er vigtigt.

På økonomi-siden har man heller ikke oplevet de store ændringer:

– Da vi havde vores eget interne bureau, arbejdede vi med intern fakturering på timer, og det var en nul-forretning. Med denne model fastholder vi nullet, og det lyder måske underligt, for skal Spring ikke tjene penge? Jo, det skal de, og det gør de, for kernen i det hele er øget effektivitet, siger Morten Bach Jensen.

Så alt har nærmest været fryd og gammen nu her efter et års tid?

– Du må tro det eller lade være, men ja, det har det faktisk. Og med den måde, vi arbejder på nu, kunne man ellers sagtens pege på ting, der kunne gå galt.

Hvad mener du med det?

– Ja, først og fremmest er Grundfos en kompleks butik, hvor kommunikationen skal leveres på mange forskellige sprog og i mere end 60 lande. Dertil kommer, at vi jo også fortsat samarbejder med Kunde & Co og har gjort det i mange år, siger Morten Bach Jensen.

Da Grundfos havde sit eget interne bureau, samarbejdede man således både med Kunde & Co og med Agency Spring. Og det fungerede snorlige på den måde, at Kunde kørte kampagne X hele vejen igennem, mens Spring kørte kampagne Y hele vejen igennem.

Men nu er processen anderledes.

– Kunde står stadig for det indledende master-arbejde med koncept og ide, men skal jo på et tidspunkt undervejs i et givent projekt overlevere til Spring Brandbox – og der kunne meget gå galt. For hvem har ansvar for hvad, hvor går skillelinjerne, hvordan er timing fra begge parters side osv. Men det er indtil videre kørt ret imponerende, siger Morten Bach Jensen.

Grundfos’ globale medieindkøb håndteres i øvrigt ikke af den nye bureau-model, men eksternt, oplyser Morten Bach Jensen.

– iProspect står for det digitale og Kunde & Co for print.

Kunde står for mediekøb?

– Ja, Kunde har indtil videre været de bedste til at få tingene til at ske på den rigtige måde for os, når vi taler globalt B2B mediekøb.