Da Christian Eriksen faldt om i Parken under Danmarks første EM-kamp mod Finland, gik der et chok igennem både Danmark og fodbold-Europa.

Det samme gjorde der hos Heinekens danske delegation. Det fortæller Heineken og Royal Unibrews Brand Manager i Danmark, Kim Braget, der selv var i Parken for at se Finland-kampen.

– Jeg var derinde med den danske delegation af Heineken og oplevede det på første hånd. Det internationale kontor sad også og fulgte med på tv, og de var ligesom os helt forfærdede, siger han. 

Da det stod klart, at Christian Eriksens uheld i første omgang var livstruende, traf Heineken beslutning om at opfordre alle nationale afdelinger til, at al markedsføring blev trukket i forbindelse med EM. I Danmark var Kim Bagert ikke i tvivl om, at det var det rigtige at gøre.

– Heineken melder fra internationalt hold ud til alle lande og opfordrer til at stoppe al annoncering. Det var op til de enkelte lande, om de ville gøre det. Og som jeg forstår det, så tog de fleste europæiske lande deres EM-kampagne af, siger Kim Braget.

“Vi stoppede over hele linjen”

Konkret var det ikke muligt for Heineken at fjerne plakater eller papfigurer fra supermarkeder, butikker og barer, hvor Heineken er partner i forbindelse med EM, siger Kim Braget. 

– Vi stoppede over hele linjen. Men vi har fysiske reklamer i over 1000 butikker, og det var simpelthen ikke muligt for os at fjerne det hele. Alle de steder, hvor vi kunne komme af, gik vi i sort fra fredag formiddag, siger han. 

Alle tv-reklamer og digital annoncering blev trukket, siger han. I Danmark gjaldt det eksempelvis også Heinekens reklamer i det digitale managerspil for EM på holdet.dk, hvor 160.000 danskere spiller med dagligt. 

– Det tog ikke særlig mange minutter at sige, at vi af respekt for hele situationen og Christian Eriksen indstillede vores markedsføring. Vi kørte en kampagne med et glimt i øjet om den gode rivalisering. Men det var stemningen slet ikke til, siger brand manageren. 

Kom tilbage, da Christian havde det okay

Hvorfor var det den beslutning, I traf? 

– Det var ikke tid til at feste. Det kom bare helt naturligt. Der var i stedet brug for en pause til at tænke over livet. Det kom også naturligt for Heinken allerøverst oppe, så det er jeg rigtig glad for. Det var EM-festen, der blev sat på pause, og etisk var det super stærkt, siger han.

Hvad var det for nogle etiske overvejelser, der lå bag beslutningen? 

– Den kontekst, du indgår i, skulle gerne hænge sammen med budskabet i din kampagne. I en normal hverdag med sjov og ballade kan du godt komme med reklamer med et glimt i øjet. Men det er simpelthen helt malplaceret i sammenhæng med en ulykke som Christian Eriksens. Det eneste rigtige var at tage en pause fra annonceringen, siger han.

Kim Braget fortæller, at Heineken nu har startet sin markedsføring igen. Det skete mandag eftermiddag efter ulykken, da Christian Eriksen selv havde meldt ud, at han efter omstændighederne havde det godt.

Hvorfor er jeres markedsføring nu tilbage? 

– Jeg tror, der var masser af fodboldglade danskere, der gerne ville op på hesten igen og have festen i gang. Det kunne man også se både ved kampen mod Belgien og rundt omkring i Danmark. Jeg har ikke været i samtlige hjem, men sådan tror jeg, stemningen var mange steder, siger han og tilføjer: 

– Vi er også kommet tilbage, fordi Christian selv har været ude at sige, at han har det godt igen efter omstændighederne, og at han har talt med holdet. Det var virkelig synd for ham, men det betyder, at vi kan komme videre og kæmpe for Christian og Danmark igen. 

Hvis I havde reklameret i ugen efter Christian Eriksens uheld, kunne det så have nogle negative effekter for jeres brand? 

– Det kan det generelt have at reklamere efter en ulykke. I den givne situation virkede det bare som det eneste rigtige at gøre. Og vi var allerede helt klar på, at det kun var, hvis Christian fik det godt igen, at vi ville genoptage kampagnen, siger Kim Braget.