Mange forældre oplever, at det kan være svært at bevare overskuddet og tolerancen i en presset hverdag.

Det viser en ny undersøgelse, som Carat Deep Blue har gennemført for mobilselskabet Call me, der med en ny kampagne – ”Hvilken stemme giver du videre”? – vil sætte fokus på, hvordan vi som forældre giver den hårde tone videre til vores børn. 

Formålet er at sætte fokus på, hvordan børns sprog påvirkes af det, de voksne siger, og kampagnen er inspireret af mobilselskabets mangeårige samarbejde med danske skoleelever.

Gennem heldagsworkshoppen Film Studios har Call me været rundt omkring på over 300 danske skoler for i samarbejde med landets elever at sætte fokus på vigtigheden af at tale ordentligt. Den hårde tone er nemlig ikke fremmed for de unge mennesker, hverken i skolen, på nettet eller blandt venner og familie.

– Vores samarbejde med eleverne har givet os en unik indsigt i, hvordan børn og unge oplever den hårde tone, fortæller Hanne Lindblad, der er CEO hos Call me og initiativtageren til ”Tal ordentligt”.

– Og her bekræfter mange af eleverne desværre, at de ofte oplever en hård tone, og at det har en tendens til at smitte af på deres egen adfærd. Også derhjemme, hvor den hårde tone går i arv fra forældrene.

Kan påvirke børnenes selvværd

I Carat Deep Blues undersøgelse for Call me, erkender flere end hver anden forælder (52 pct.) da også, at de til tider taler både grimt og hårdt til deres børn. Og det kan have konsekvenser for børnenes selvværd, lyder det fra forældrerådgiver Rikke Winckler.

– Når børn bliver talt grimt eller hårdt til, er det som regel ikke budskabet, men følelsen af ikke at være god nok, der sætter sig fast. Det kan i længden påvirke børnenes selvværd, men det betyder også, at børnene ikke altid efterlever det, som forældrene egentlig vil have dem til. Det danner så nemt grobund for endnu mere skældud og en hårdere tone, siger Rikke Winckler, der støtter op omkring kampagneindsatsen.

Hos mobilselskabet håber man, at den nye kampagne vil bidrage til en øget refleksion over, hvordan de voksnes kommunikationsform smitter af på børnenes adfærd, og hvordan en bedre tone kan være med til at øge trivslen hos både forældre og børn.

– Vi vil gerne blande os i debatten, skabe refleksion og inspirere til dialog i familien, fordi vi mener, at god kommunikation er altgørende for, at vi trives som mennesker. Men vi hverken vil eller kan ændre måden, hvorpå forældre opdrager deres børn. Det er vi i sagens natur ikke de rette til, understreger Hanne Lindblad.

Undersøgelsen viser også, at det især er forældre med børn i aldersgruppen 7-10 år, der taler grimt og hårdt til deres børn. Desuden oplever flertallet (71 pct.), at det primært er i supermarkedet, at forældrene har svært ved at bevare tolerancen over for deres børn.

Lead Agency og Carat har været rådgivere på kampagnen, og Jangaard, Mark & Ko har igen lavet filmen for Call me. 

Call me’s kampagne Tal ordentligt har siden 2012 har opfordret danskerne til at støtte op omkring den gode tone. Hør Call me’s CEO, Hanne Lindblad, fortælle om ”Tal Ordentligt” her.

Carat Deep Blues undersøgelse er foretaget blandt 1.016 danske forældre med det formål at finde ud af, hvordan forældre til tider i afmagt eller frustration kan komme til at tale grimt, hårdt eller bruge uhensigtsmæssige ord over for deres børn.

Se den nye film fra Call me her.

For at se indholdet skal du acceptere cookies.

Opdater dine indstillinger