Virtue Nordic, VICE’s kreative bureau med base i København, har netop lanceret en ny, kønsneutral stemme, Q, udviklet i samarbejde med Copenhagen Pride og Equal AI på den kreative tech-festival South by Southwest (SXSW) i Austin, Texas.

Den er målrettet AI-assistenter, og selvom kønnet bag kunstige intelligensers stemmer næppe fremstår som et alarmerende problem, så er det med til at ”fastholde skadelige kønsstereotyper, udelukke ikke-binære individer og bremse verdens fremgang med hensyn til opfattelsen af køn,” lyder det fra parterne bag den kønsneutrale AI-stemme i en pressemeddelelse.

– Med Q, en neutral stemme uden forudbestemt køn, forsøger vi at få opmærksomhed fra de store tech-selskaber, der arbejder med AI, forklarer Thomas Rasmussen, Head of Communication hos Copenhagen Pride.

Bejler til teknologi-giganter

Den kønsneutrale stemme skal åbne tech-giganternes – såsom Apple, Amazon, Google og Microsoft – øjne for, at det rent faktisk betyder noget, når hjælpsomme AI-assistenter som Siri og Alexa taler med kvindestemmer, mens der ofte lyder en mandig røst, når banker og forsikringsselskabers kunstige intelligenser taler.

– Vi vil vise dem, hvor nemt det rent faktisk er at anerkende, at der findes mere end to køn, når der udvikles AI-baserede apparater, siger Thomas Rasmussen.

Han bakkes op af det kreative team bag Q, nemlig Ryan Sherman og Emil Asmussen fra Virtue Nordic, der har samarbejdet med Koalition NYC, digitalt bureau, og Thirtysoundsgood, lyddesign, om opgaven.

– Teknologi skal have sine rødder i nye kulturelle sandheder i stedet for forældede. Q repræsenterer ikke én stemme, men er for alle dem, der kæmper for en fremtid, som inkluderer alle, siger de.

Dansk lingvist med om bord

Virtue har samarbejdet med Anna Jørgensen, lingvist og forsker ved Københavns Universitet, om at definere parametrene for den kønsneutrale stemme.

Derudover har Julie Carpenter, der bl.a. forsker i interaktionen mellem mennesker og robotter, været tilknyttet som ekspertrådgiver ved udviklingen af Q.

Næste skridt for Q er at opbygge et AI framework omkring stemmen. Virtues ambitioner er i øvrigt til at få øje på, da bureauet ikke blot håber på at få Q implementeret i diverse stemme-assisterede produkter, men også i højtalere ved metrostationer, sportskampe, i teatre etc.

Du kan se et par film om stemmen – og høre den – herunder: