Målet var først og fremmest en holdnings-kampagne, da Danske Kartonnageproducenters Sammenslutning (DKS) fornylig igangsatte et dialog-projekt over for skole-elever og deres billedkunstlærere.
Men kan man samtidig sælge noget pap, så sker der jo ikke noget ved det, og derfor var der et sekundært mål: Den skuffe i de danske køkkener, der i forvejen rummer alufolie, plastposer og andre plast-produkter, skal nu også rumme pap.
– Plast har i mange år hugget markedsandele fra papir og pap. Nu har vi udviklet et nyt produkt, som kan sikre os en plads i skuffen, siger direktør John Niklasson, DKS.
Midlet hedder en Billy Box, og det skal blive til et mærke, der omfatter en lang række pap-produkter til de unge. I første omgang er Billy Boxen dog en lille papæske, der leveres plano, men som på et øjeblik kan samles til en lille æske, der f.eks. kan bruges til madkasse (den passer lige til fire halve).

HALV MILLION MENNESKER
I forhold til det primære mål, så spillede Billy Boxen en central rolle, idet DKS udskrev en konkurrence til 2.-5. klasserne om at dekorere boksene. En konkurrence, som sluttede med præmieoverrækkelse og fest for tusinder af elever på Bakken ved København i går.
– Lærerne har taget meget positivt imod konkurrencen, fordi den rummer den opgave at dekorere noget på et plant ark, som så skal fungere, når det foldes til et tredimensionalt format. Men børnene har også være vilde med opgaven, siger John Niklasson.
Målsætningen for kampagnen, der er udviklet af DotZero, lød på 400 klasser og 10.000 elever. Men det var ikke kun lærerne, der tog godt imod materialet. Eleverne elskede også ideen, og i stedet har man fået fat i over 1500 klasser og 50.000 elever.
– Og regner vi deres nærmeste omgangskreds med, så har vi med denne kampagne fat i måske en halv million mennesker, siger John Niklasson.

80% GENBRUGES
Budskabet, som foreningen godt vil have ud, handler om pap og papirs miljøforhold.
– For nogen år siden, var der nogen som fik kædet fældningen af regnskoven sammen med produktionen af pap og papir. Det er fuldstændig forkert, og det ville vi gerne fortælle. Regnskovstræ kan overhovedet ikke bruges til pap. Vores produkter produceres af træer fra de svenske og finske skove, hvor der plantes 11 nye træer for hver 10,. der bliver fældet. 80 pct. genbruges, og det kan ske op til syv gange, hvorefter man kan lave æggebakker af materialet, som så i sidste ende kan bruges til kompost. Så det er et rigtig godt produkt uden miljøproblemer, siger John Niklasson. Kampagnen har også rummet mulighed for virksomhedsbesøg, og desuden vil et antal lærere blive inviteret på en studietur til en svensk papirfabrik.
– Vi har tænkt meget over risikoen for at blive beskyldt for at forsøge at udnytte dem kommercielt, og derfor vil deltagerne alene blive udvalgt blandt dem, som selv har angivet, at de gerne vil med. Vi betaler rejsen, men lærerne skal selv bruge et par fridage på turen, siger John Niklasson
Han var af den opfattelse, at foreningen lige så godt samtidig kunne være lidt proaktiv på at sælge noget pap, og derfor har han hele tiden haft det sekundære mål, at æsken skulle blive til et produkt, som kan købes i supermarkederne og placeres i skuffen med andre tilsvarende emballage-produkter.
– Vi er traditionelt en samling af ordreproducerende virksomheder, hvor omsætningen afhænger af, at nogle andre firmaer sælger produkter og derfor får brug for vores produkter. Men hvorfor skulle vi ikke mere proaktivt kunne få forbrugerne til at anvende pap, siger John Niklasson.
Derfor blev det vurderet som vigtigt, at man etablerede et mærke for papkassen, og resultatet blev altså Billy Box, som også rummer en figur, der kommer til at omfatte andre produkter. Markedsføringen vil fortsætte ad det samme spor – d.v.s. aktivering og dialog. Det vil så være op til foreningens medlemmer hver for sig at søge at få solgt produktet ind på handlens hylder.
Den netop afsluttede konkurrence får dog også en funktion her, idet fotos af de mange forslag kan bruges på display-materialer til butikkerne. Derudover søger DKS at fastholde interessen ved løbende at lægge fotos af dekoreringsforslag ind på hjemmesiden, som hver dag besøges af 500 børn.
– Vi har fået mange positive tilbagemeldinger, fordi projektet rummer både noget IT i form af hjemmesiden, men også et konkret produkt, man kan arbejde med i flere planer samt at man kan bruge projektet til noget miljø-undervisning, siger John Niklasson.

Boks:

KREATIVE TRæNGER TIL STøRRE VIDEN OM EMBALLAGE
Der er behov for større viden om tekniske fakta i emballage – bl.a. hos de kreative på reklamebureauerne. Derfor har Danske Kartonnageproducenters Sammenslutning (DKS) fået udarbejdet en hel bog om emballage og design.
Bogen er blevet så god, at den snart kommer i en engelsk udgave målrettet det svenske og finske marked.
– De synes så godt om bogen, at de har spurgt om de kunne købe en engelsk udgave af os, og det er vi så ved at få lavet. Det er faktisk svært at finde tilsvarende bøger i Europa. Fakta er, at der er for ringe viden om de tekniske krav til emballage, og lidt større viden vil kunne give langt bedre resultater, siger direktør John Niklasson, DKS.
Bogen blev udgivet i januar, og er skrevet af Jesper Clement og Martin Sørensen, som begge er dimittender fra overbygningsuddannelsen på Den Grafiske Højskole, og den sælges af DKS.

1: