Én mand. Så mange arbejdede i sekretariatet hos Danske Hospitalsklovne for bare nogle få år siden. Men siden da er antallet af klovne vokset fra 20 til 50, som tilsammen har 6.000 besøgsdage om året.

Derfor har organisationen undervejs fået bestyrelse samt fuldblodssekretariat og nu også officielt et bureau i form af Kommunikationsbureauet København:

– Selvom det er første gang, vi har samarbejdet med et professionelt bureau om produktion af film og kampagne, så har København været med som sparringspartner på vores kommunikation, siden jeg tiltrådte som direktør for 5 år siden, fortæller Kenneth Ørberg, direktør for Danske Hospitalsklovne.

Kommunikationsbureauet København har senest lavet en kampagne, der skal skabe opmærksomhed omkring Danske Hospitalsklovnes landsindsamling den 23. juni: Det er ”Spred glæde dag 2017”.

Det er ikke en moralsk mavepuster

Selvom udgangspunktet for hospitalsklovnenes arbejde ofte er en svær situation for børnene, så er det ikke der, fokus skal lægges, fortsætter Kenneth Ørberg:

– Vores arbejde på landets børneafdelinger handler om nærvær, troværdighed og glæde i samværet med børnene, og det har vi ønsket, at filmen skal afspejle slutter Kenneth Ørberg.
– Det handler også om ikke at gå den slagne vej kommunikationsmæssigt, fortæller Sune Bang, direktør for Kommunikationsbureauet København:

– I forhold til velgørenhed og crowdfunding er det nemme greb altid at vise ulykken og dermed nødvendigheden af donationer. Danske Hospitalsklovne leverer glæde, optimisme og nærvær i en hård tid. Det har derfor været helt naturligt for os at arbejde filmen hen i den retning.  

Det er samtidig også den vinkel, der er mest tro over for hospitalsklovnenes virkelighed, uddyber han:

– Det ville ikke føles rigtigt, hvis filmen fungerede som en moralsk mavepuster ved at vise, hvor uretfærdig verden nu engang er, for det er lige det modsatte af, hvad Danske Hospitalsklovne gør hver evig eneste dag. Vi tror på, at vigtigheden af hospitalsklovnenes arbejde vises bedst sådan.

Autenticitet som kreativt dogme

Netop loyaliteten over for virkeligheden har også været afgørende i kampagnefilmen, som er produceret af New Land og instruktør Joacim Fougner.

– Vi har været meget optaget af, at det er rigtige børn med deres egen sygdomshistorie frem for instrueret skuespil. Og jeg synes, at det er lykkedes af få autenticiteten til at skinne igennem, siger Kenneth Ørberg.

En autenticitet, som København også har brugt som kreativt benspænd. Sune Bang uddyber:
– Vi valgte bevidst, at lade børnenes historier styre filmens handling. Derfor vidste vi heller ikke, hvordan filmen skulle se ud, før vi havde mødtes med børnene.

– Af samme grund, har vi ikke bare nøjedes med at bruge børnene og deres rigtige historier, men vi har også forsøgt at kommunikere gennem børnenes eget sprog; deres tegninger, som vi faktisk også har lavet alle filmens animationer på baggrund af, slutter Sune Bang.

Se filmen her: