I juni måned har det afghanske kvindelandshold været inviteret til Danmark for at spille en række venskabskampe og deltage i Sensational Street Soccer-turneringen på Roskilde Festivalen i næste uge.
Et af formålene med besøget er at samle penge ind for at skaffe fodboldpigerne bedre og mere sikre vilkår for at spille fodbold i deres hjemland.
Fodboldforbundet i Afghanistan har derfor også et helt konkret ønsket en bus til at transportere pigerne sikkert til og fra træning, som i øvrigt foregår på NATO’s flybase i Kabul.
Under Taliban var fodbold ulovligt i Afghanistan. Det kunne ligefrem føre til dødsstraf. I dag er fodboldspillet en spirende sportsgren i landet, og for en gruppe af unge afghanske kvinder er sporten blevet et håb om en bedre fremtid og en markering af kvindernes forbedrede rettigheder i landet.
På Roskilde Festivalen, bliver landsholdets nye jersey officielt taget i brug.
Det er den første trøje nogensinde, som er specialdesignet til de afghanske landshold gennem 89 års historie. Den nye jersey er fuld af broderede detaljer og det det mest iøjnefaldende er logoet, som Hummel har lavet på opfordring og i samrbejde med det afghanske fodboldforbund. Udgangspunktet er, Zaq E Tafar i Kabul, der er en ”triumfbue”, som er rejst som symbol på afghansk uafhængighed. Både formen og mønstret er inspireret herfra – og mønstret går igen i hele kraven og trøjens halsudskæring.
Karma-sponsorat
Trøjen er lavet udelukkende som langærmet model, for at pigerne må spille i den og desuden produceret i en blanding af bomuld og polyester, så den passer ligeligt ind i sports- og fashionsegmentet. Marketingdirektør for Hummel, Henning Nielsen fortæller: Vi forventer at se mindst ligeså mange jerseys parret med et par jeans, som vi gør med shorts”. Sensational Street Soccer-turneringen er samtidigt med sin særlige blanding af græsrod og street kultur en oplagt platform til at promovere kvindefodbolden i Afghanistan og fuldstændig tråd med Hummels ”Company Karma”.
“Alle deltagende i Sensational Street Soccer-turneringen bidrager til indsamlingen igennem deres deltagelsesgebyr og alt overskud fra trøjesalg går ligeledes til at give bedre vilkår for de afghanske fodboldpiger. Samtidigt bliver det virkelig en begivenhedsrig tur for pigerne med en blandet agenda, bestående af kampe og træning, promotion, turisme og fodboldoplevelser. Holdet skal feksempelvis til U21 EM i Danmark og Women’s World Cup i Tyskland,” forklarer Henning Nielsen fra Hummel.
Hummel har tidligere været inde over et sponsorat af det tibetanske fodboldlandshold og er i øjeblikket sponsorer for Sierra Leones fodboldlandshold, Leone Stars. Udover indsamlingen af penge til bussen i Kabul gennem overskud fra trøjesalg, entreindtægter og Sensational Street Soccer-turneringen på Roskilde Festivalen, støtter Hummel det afghanske landshold med spillerudstyr, rejseudgifter – og forhåbentlig inden længe med sin egen bus.
Sensational Street Soccer-turneringen afvikles på Roskilde Festivalen d. 27. – 29. juni 2011.