MyResearch, der bl.a. gennemfører MyImage undersøgelsen, har kigget ind i datamængden, og fortæller her, hvordan opfattelsen af danske bureauer har ændret sig.

For at forenkle sammenligningen og vise tendenser, snarere end kigge detaljeret ned i de enkelte år med den store lup, har vi valgt at sammenligne 2009 direkte med 2017.

Her kommer konklusionerne, når vi kigger på Brand Power Index:

Brand Power Index reklame:

I 2017 så top-3 således ud, når reklamebureauerne skulle vurderes af over 700 marketers:

1. Hjaltelin Stahl

2. Kunde & Co

3. &Co.

I 2009 kommer top-3 her:

1) Wibroe, Duckert & Partners

2. Kunde & Co

3. &Co

– Det er naturligvis interessant, at Partners, der vel er det bureau med det stærkeste omdømme i 90’erne og 00’erne, er det bureau, der har tabt mest omdømme fra 2009 til 2017, siger Mogens Østergaard, stifter af MyResearch.

– Partners har mistet over 200 omdømme-point, hvilket groft sagt kan forenkles til at sige, at bureauet har mistet to tredjedele af sin tidligere så suveræne styrke. I samme periode har JWT, Bates Y&R, TBWA & BBDO og AdPeople også mistet Brand Power.

Og vinderne er?

– De tre store vindere blandt reklamebureauerne er Hjaltelin Stahl, envision og Advice. Det er dog Hjaltelin Stahl, der i 2009 ikke lå i top-7, der de seneste år er rykket fra konkurrenterne. Bureauet er en ganske markant nr. 1 i år.

– Vi bør nok også kvittere for, at Kunde & Co har et ualmindeligt stærkt omdømme. At ligge på en 2. plads konstant det seneste årti viser en høj stamina.

Magnetix topper blandt de digitale bureauer

De digitale bureauer har deres egen Brand Power rangering, og her ser 2017 således ud:

1. Magnetix

2. 1508

3. Think Digital!

I 2009 var rangeringen:

1. Creuna

2. Hello Group

3. Magnetix

Sæt lidt ord på de digitale bureauer?

– 10’ernes brand-vindere er Magnetix, Impact, In2Media, 1508 og Think Digital, der ikke eksisterede i 2009, fortsætter Mogens Østergaard. Magnetix har opnået en nærmest helt suveræn fremgang i bedømmelsen fra marketers.

– Impact har også oplevet et fornemt skulderklap, næsten i samme størrelse som Magnetix, men udgangspunktet var bare betydeligt lavere, og derfor er bureauet ”kun” lige i top-10 i år.

Og taberne?

– Det er Creuna og Hello Group. Sidstnævnte kan dog stadig gå med rank ryg med en placering i 2017 som nr. 5, mens Creuna, der fik ualmindelig fine bedømmelser i 2009, er det digitale bureau, der skal arbejde hårdest for at komme tilbage til fordums styrke.

– Det er dog slet ikke umuligt at opnå, fordi bureauet trods alt stadig bedømmes af annoncørerne til en 4. plads, hvilket jo er ganske pænt – alt andet lige.

Carat er bedst blandt mediebureauerne

De volumenmæssigt største bureauer er i sagens natur mediebureauerne. Her er omsætningen kolossal, fordi det er her, marketingkronerne spredes i medierne. De stærkeste er i 2017:

1. Carat

2. OMD

3. PHD

Her skal man lægge mærke til, at OMD og PHD er under samme paraply, nemlig Omnicom Media Group, hvilket er et skulderklap til Omnicoms ledelse.

I 2009 var top-3:

1. OMD

2. Carat

3. MediaCom

– Vinderne i perioden er Carat, Vizeum, PHD og Maxus, mens taberne er Starcom og OMD, der har tabt flest point, men trods alt stadig bedømmes fornemt af de marketingansvarlige.

Hvis du kigger helt overordnet på perioden, hvad tænker du så på tværs af grupperne?

– Reklamebureauerne har mistet kendskab i forhold til mediebureauerne og de digitale bureauer, der samlet set er ”vokset” mest. Men det undrer næppe nogen, fordi netop i den periode slog digitaliseringen igennem med fuld kraft.

– Man kan også tænke, at de seneste 10 år er flere og flere marketingansvarlige begyndt at betragte digitale bureauer som leadbureau, og når man skifter synsvinkel, vil ens opmærksomhed i sagens natur slå igennem på kendskabet, slutter Mogens Østergaard.

Fakta

Landets mest omfattende image-analyse skifter partner. Det er MyImage, skabt af MyResearch, der i mange år er publiceret af Bureaubiz, og i fremtiden offentliggøres på markedsforing.dk og i bladet Markedsføring.

– Dansk Markedsføring er dem, som fremover bedst kan formidle resultaterne fra MyImage undersøgelsen og CMO trendanalysen, og som samtidigt vil være en god sparringspartner til at videreudvikle disse rapporter samt til at udvikle nye brancherelevante analyser, forklarer Mogens Østergaard, stifter af MyResearch..

– Jeg ser meget frem til samarbejdet, som i sagens natur vil skabe en masse god ny energi, og forhåbentlig en masse spændende brancheviden, slutter Mogens Østergaard.

– Vi er meget glade for at blive partner til MyImage-undersøgelsen. Den kompletterer det arbejde, vi har sat i gang med The M List, der jo er et forsøg på at skabe en top-200 liste over landets dygtigste CMO’er, siger Thomas Wahl, direktør i Dansk Markedsføring.