– Det kan godt være, at vi har stået stille i en periode, men nu skal vi igen udvikle os. Vi er klar til kamp. Hvis et medie ikke er i udvikling, er det i gang med afvikling.
IDG’s nye direktør, Søren Queitsch, lægger ikke skjul på, at han mener det. IDG skal have foden fra bremsen tilbage på speederen. I de næste tre måneder vil en række af de nye tiltag blive præsenteret for markedet. Det er alt sammen første skridt i en ambitiøs tre-års-plan, som skal bringe IDG tilbage på banen som et af de mediehuse, der er bedst til at tjene penge.
For et halvt år siden overtog Søren Queitsch, der gennem en årrække havde fungeret som kommerciel direktør for Ingeniøren, chefs tolen i mediekoncernen IDG’s hovedsæde i Valby. IDG er mest kendt for at stå bag mediet ComputerWorld, det absolut største medie til computermarkedet.
Den tidligere direktør i IDG, Preben Engell, stod gennem 21 år i spidsen for den amerikanske International Data Groups danske datterselskab. Både han og selskabet havde længe været klar til et generationsskifte, som efter planen skulle være sket tilbage i 2001. En nok så berømt IT-boble satte derimod en stopper for den plan. Engell ville ikke efterlade en hus i brand og ville selv stå for oprydningen, der kom til at tage to år. Det blev også et noget andet IDG Preben Engell forlod, end det han havde opbygget. Under hans ledelse voksede IDG 18 år i træk og leverede overskud år efter år, men de sidste to år måtte han acceptere tocifrede røde tal i regnskabsbøgerne. Den økonomiske alvor tvang ham også til at gøre stor indhugst i medarbejderstaben, som på toppen af IDG’s succes havde været mere end 200 medarbejdere. Da Engell for et halvt år siden forlod IDG var de r 85 ansatte tilbage.
IDG var trimmet og generationsskiftet kunne blive en realitet.

Tættere samarbejde

Søren Queitsch’s første arbejdsopgave blev at gøre IDG klar til kamp igen. De seneste års blodrøde regnskaber havde været en stram løkke om halsen og havde sat produktudviklingen ud af funktion.
Selvom IDG var trimmet ved overtagelsen satte Queitsch sig for at vende hver en del af virksomheden for at få sit eget overblik. Det førte til en nedlægning af mediet, Biotech Danmark, samt en mere centraliseret styring af online- og print-redaktionerne på IDG’s store flagskib, ComputerWorld. Salgsafdelingerne for de to medier blev også lagt sammen. IDG var det første medie, som havde kørt med selvstændige afdelinger, men det var tid til forandring.
– Det har helt sikkert været rigtigt at gøre dengang IDG Online blev etableret i 1999. På den måde har medierne kunne bevise sin styrke og lære at stå på egne ben. Vi havde aldrig fået en sælger af job-annoncer til print til at foreslå, at kunden da også kunne købe en online-annonce til en tiendedel af prisen. Men tiden er en anden nu. Kunderne skal ikke nødvendigvis møde to sælgere, når de ønsker at købe annoncer. Nu handler det mere om at lette kontakten til kunden, som kender begge medier og deres styrker og svagheder, siger Søren Queitsch, der mener, at tiden er inde til at redaktionerne på online og print også skal kunne arbejde tættere sammen.
– Der er stadigvæk tale om to forskellige redaktioner, men vi skal kunne bruge kræfterne og historierne bedre i de to medier. I stedet for at konkurrere med hinanden, skal de støtte hinanden, siger IDG’s nye chef, der indrømmer, at det har været et hårdt halvt år.
Kontoret vidner også om, at der ikke har været tid til meget andet end at fokusere på at sætte sig ind i virksomheden, op på hesten og ud over stepperne. Langs væggene på hans kontor står stadigvæk en række billeder, der skal hænges op.
– Jeg har ikke haft tid til at gøre noget ved dem endnu, men det ville også være et forkert signal at sende internt, siger IDGs nye førstemand, der bevidst har valgt at genindføre en række goder for medarbejderne. Bl.a. har han åbnet kantinen og er begyndt at sende de ansatte på kurser.
– Vi har været igennem svære tider, men nu går det fremad igen og så skal man ikke spare sådanne steder, siger en optimistisk Søren Queitsch.

Ikke den bedste beslutning

IDG har netop afleveret et nyt regnskab, der endnu engang giver selskabet et stort millionunderskud. En af de første opgaver Søren Queitsch tog fat på var en tre-årsplan, som skal bringe IDG tilbage til samme indtjeningsniveau som i slutningen af 90’erne. På det tidspunkt kunne virksomheden præstere indtjeningsgrader på over 15 procent. Men IDG’s nye chef tror ikke de gyldne tider kommer igen.
– Jeg håber på, at vi næste år kan levere et nulresultat og forhåbentlig allerede om to år begynde at lave overskud. Men vi når nok aldrig det niveau, vi havde før krisen med mindre vi får et IT-boom, som vi oplevede i slutningen af 90’erne. Og det er der nok ikke stor sandsynlighed for. Men vi skal nok komme os. For skal vi som medievirksomhed være en langsigtet forretning, skal vi ikke kun lave et stort overskud, vi skal også udvikle os, siger Søren Queitsch, der som løsning på IDG’s indtjeningsproblem vil produktudvikle sine to primære medier Computer World og PC World.
PC World får inden for den næste måned en ny og bredere profil, så bladet fremover skal fokusere på IT i et lidt bredere perspektiv. I de seneste tre år har bladet, der i 90’erne var IDG’s store cashcow, tabt oplag og har mødt konkurrence fra magasiner, der satser på elektroniske gear og gadgets, som eks. T3 og Gear.
– Vi tror stadigvæk på bladet, men det skal have en langt bredere profil, hvis det skal fungere. Vi kan se, at det er lykkedes i andre lande at ændre bladet og få succes uden at ændre navnet, siger IDG’s chef, der oplyser, at bladet fremover vil blive mere massivt distribueret. Der er tale om en tredobling af distributionssteder.
Men IDG har også planer om nye magasiner og måske endda nye blade. Til at begynde med skal magasinerne udkomme som tillæg til ComputerWorld og på den måde vise deres styrke. Den situation gælder fx et af deres gamle satsninger “IT-Branchen”, som IDG genoplivede for nylig. Bladet blev for et par år siden solgt fra til det århusianske forlag N-Com, der også står udgivelsen af Come On. Salget var ifølge brancheforlydender en del af en studehandel, for umiddelbart efter salget blev IT-Branchen lukket for at give plads til N-Com’s eget blad til forhandlerne, CRN, Computer Reseller News.
– Det var nok ikke den bedste beslutning at sælge det blad, men det skete på et tidspunkt, hvor alle troede, forhandlerne langsomt ville dø. Der var på det tidspunkt også en stor tro på, at den store udvikling ville være inden for bioteknologien, så derfor valgte man at bruge midlerne der. Det viste sig blot at være forkert. Biotech-branchen dykkede og IT-forhandlerne fik en styrket rolle, siger IDG’s nye chef, der som et par andre konkrete tillæg til ComputerWorld nævner to magasiner, CIO og CTO, som q ua navnene Chief Information Officer, og Chief Tecnical Officer retter sig mod de IT-ansvarlige i virksomhederne.
– Selve hovedbladet vil også blive mere profileret og horisontalt i sit indhold, siger Søren Queitsch, der afviser, at ComputerWorld som mediemærke skulle være misligholdt som følge af de seneste hårde år.
– Vi er stadigvæk det stærkeste medie for computerbranchen, og den status vil vi blive ved med at have. Det kan godt være vi har holdt igen med investeringerne, men vi har ikke haft andre muligheder end at vente på at markedet ville vende. Det er det nu, og vi er vi klar til at tage kampen op, siger han.


Boks

IDG skal give overskud

Som en af de første handlinger iværksatte IDG’s nye chef, Søren Queitsch, en ny ambitiøs tre-års-plan, Strategiplan 2007, som skulle bringe IDG tilbage på banen som et af de mediehuse, der er bedst til at tjene penge.
IDG har netop afleveret et nyt regnskab, der endnu engang giver selskabet et stort millionunderskud. Men allerede næste år regner Søren Qu eitsch med at IDG kan levere et nulresultat.
Det ligger i tre årsplanen, at alle forretningsområder skal kunne levere en overskudsgrad på 10 procent. Ifølge Søren Queitsch skal der være særdeles gode strategiske argumenter til for at der kan blive tale om mindre.
IDG’s forretningsområder er koncentreret omkring konferencer, kurser, direct og de to medier PC World og ComputerWorld. De to medier står for mere end to tredjedele af IDG’s omsætning. Resten kommer fra kurser og konferencer. IDG solgte for halvandet år siden sit bogforlag fra til Coop. I strategiplanen ligger det også, at IDG skal etablere nye forretningsområder og medier.
Men allerede i november måned vil de to primære medier Computer World og PC World blive relanceret både grafisk og i forhold til indhold. Den 19. november udkommer ComputerWorld med nyt grafisk layout. Den 9. november udkommer det nye PC World.