Det startede med 12 bureauer, i juni var de fire tilbage – og nu er vinderen fundet.

Fremover hedder IKEA Danmarks reklamebureau We Love People, og dermed er møbelgigantens femårige samarbejde med Hjaltelin, Stahl & Co slut for denne gang.

– Jeg vil først og fremmest sige tak til de fire shortlistede bureauer, der alle har leveret en fornem og gennemarbejdet indsats. Vi har haft fornøjelsen af at møde mennesker, der har lagt meget tid og energi i hele processen, og det i sig selv har været inspirerende og lærerigt, siger stedfortrædende marketingchef Lena Gaarde, IKEA Danmark.

De short-listede bureauer var Hjaltelin, Stahl & Co., & Co., McCann Copenhagen og We Love People. Udvælgelsen til listen foretog IKEA Danmark med rådgivning fra Hestbæk Consult, som har faciliteret hele pitch-processen.

Sammen med Hjaltelin, Stahl & Co. har IKEA haft stor succes med platformen ”Kvalitetstestet af hverdagen”. Dette fundament skal IKEA sammen med We Love People nu bygge videre på.

– Som platform har ”Kvalitetstestet af hverdagen” fungeret rigtig godt, og vi har lært meget af den rejse, vi har været på de sidste fem år. Sammen med We Love People skal vi nu udvikle en ny kommunikationsplatform med IKEAs værdier og koncept som fundament, som handler om at forstå forbrugernes behov og drømme i deres hjem, siger IKEA Danmarks stedfortrædende marketingchef Lena Gaarde.

Hun understreger, at valget af nyt reklamebureau ikke har været nemt, men at hun omvendt ikke er i tvivl om, at valget af We Love People er det rigtige.

– We Love People har et højt kreativt niveau og en stærk tilgang til kommunikation, der på mange måder er forfriskende utraditionel. Det, og deres løsning af vores brief, hvor de ramte plet på både vores værdier, tone-of-voice osv, gjorde udslaget, selv om niveauet var højt over hele linjen, siger Lena Garde, som også har været yderst tilfreds med hele pitch-processen:

– Vi har været i meget professionelle hænder hos Hestbæk Consult, og jeg tror, hele forløbet har været lærerigt både for os og for de deltagende bureauer.

”Movements”

Hos We Love People er adm. direktør Pernille Simmelkiær naturligt meget glad for det nye samarbejde.

– Vi går til samarbejdet med både stor glæde og energi, men også med ydmyghed. IKEA er et fantastisk brand med en lang tradition for et meget højt kreativt niveau, så vi er meget stolte af at byde IKEA velkommen på bureauet. Vi har været igennem et yderst professionelt forløb og har mødt et team med et meget moderne og nyskabende syn på kommunikation, siger hun.

Hvad er det, I er gode til?

– Hos We Love People er vi kendt for at være stærke på emotionel kommunikation. Og vores oplæg til IKEA har også handlet meget om at skabe ”movements” – altså at sætte ting i gang, som forbrugerne kan arbejde med og give videre til andre.

Stopper på toppen

Hos Hjaltelin, Stahl & Co åbnes der formentlig ikke ligefrem champagneflasker efter afgørelsen, men man kan vel uden at lyve sige, at det er et samarbejde, der stopper på toppen.

De fleste kender uden tvivl den flere gange prisbelønnede film ”Vi-synes-du-er-for-ung-til-at-tage-til-Sunny-Beach”, som blandt andet vandt en bronzeløve ved VM i reklame i Cannes i 2010. Og efterfølgeren om ”Onkel Arne”, der låner overkøjen, som gjorde den arrige teenager kunsten efter med en bronzeløve sidste år.

Senest er ”Kvalitetstestet af hverdagen”-kampagnen nomineret som Danmarks bedste til True Award på fredag – både i ”Bedste film” og ”Bedste kampagne”.

Adm. direktør og senior partner Steffen Hjaltelin, siger:

– Vi er stolte af at have lavet en af Danmarks allermest effektive kampagner, der samtidig har vundet et hav af priser i hele verden. Til pitchen lavede vi det oplæg, vi synes, var rigtigt for IKEA. Og var jeg salgsansvarlig for IKEA, havde jeg købt det. Men sådan er livet nogen gange, og det skal ikke overskygge, at vi har været utroligt glade for samarbejdet. IKEA har betydet en masse positivt for bureauet, og vi ønsker dem alt det bedste fremover.

Også svensk skifte

I moderlandet Sverige skiftede IKEA også bureau tidligere på året. Her vippede Åkestam Holst møbelgigantens reklamebureau, Forsman & Bodenfors, af pinden efter 16 års samarbejde. En nyhed, som svenske fagmedier dengang kaldte ”en bombe i reklame-Sverige”.

I Sverige er Ikea-budgettet da også en hel del større end i Danmark. Ifølge analyseinstituttet Sifo ligger det svenske budget på brutto 360 millioner svenske kroner, hvilket gør Ikea til Sveriges tolvtestørste annoncør.

Til sammenligning ligger Ikeas danske reklamekøb ifølge Gallup Adfacts på brutto godt 13 millioner kroner.