– Vi besøger mange messer såvel danske som internationale. Og både i Danmark og USA har vi oplevet, at messerne har problemer – antallet af udstillere falder. Og der kommer slet ikke det antal gæster, man så for bare tre-fire år siden. Det handler om, at messerne ikke har fornyet sig markant, mens verden uden om har ændret sig. For de produktnyheder, som altid har været kernen i de fleste udstillinger, dem får man i dag via sin e-mail. Eller man finder dem selv på Internettet.
Sådan fortæller salgsdirektør Jens Bager, Trend Communication, hvis forretningsområde er salg af netværksprodukter til forhandlere. Virksomheden besluttede i år ikke at deltage i den store Netværks- og Telekommunikationsmesse i Bella Center, hvor Trend Communication ellers har været med som udstiller hvert eneste år.
– Som distributør af netværksprodukter har vi svært ved at få nok ud af messedeltagelsen, derfor meldte vi fra i år. Det er vores erfaring, at messen giver for lidt målbar effekt, og når vi måler på de kontakter vi får, er kontaktprisen simpelthen for høj. Der er alt for mange tid-røvere, tilfældigt forbipasserende, og det bliver således alt for dyrt at deltage. Derfor har vi besluttet, at vi bruger pengene på en anden måde. Vi holder en konference for vores kunder, og de 150 mennesker vil afgjort få en langt bedre oplevelse, end hvis de besøgte vores stand på en messe, siger Jens Bager.
– Der er tale om langt mere målrettet markedsføring end at stille op på en messe. Et arrangement, skræddersyet til kunderne, og hvor man kan forkæle dem en hel dag. Det kan laves for de sammen penge, som det koster at deltage på en messe. Eller færre. Og de producenter, hvis produkter vi forhandler, er langt mere indstillede på at være medsponsorer ved at sådant målrettet arrangement end ved den diffuse messe, hvor man ikke helt ved, hvem man kommer i kontakt med, fastslår han.

SVæR OPGAVE
Jens Bager vurderer, at når mange messer efterhånden skranter eller lukker, så skyldes det, at messerne ikke fornyer sig.
– Førhen tog folk på messe for at se: Hvad sker der i markedet – er der noget nyt? I dag er det blevet almindeligt, at virksomheder arrangerer mini-seminarer for deres kunder, ligesom alle kan blive overdænget med e-mails om diverse produktnyheder, hvis de ønsker det. Derfor tror jeg, det vil blive en vanskelig opgave at videreudvikle messerne, for folk oplever ikke, at det er interessant at bruge tid på at gå på messe. Man vil hellere have de informationer, man er interesseret i, på en formiddag. Men der bliver heller ikke rigtigt gjort forsøg fra messearrangørernes side på at skabe nyt og relevant indhold på messerne. Det foregår som oftest meget traditionelt, understreger han.

Illu: ww.trend.dk