For nylig var jeg til et større middagsselskab. Intet nyt under solen der – et ganske almindeligt middagsselskab, hvor man kender 1/6 af gæsterne og hvor stilheden er så larmende i starten, at man godt kan blive helt febrilsk og glemme gode manérer, som f.eks. om det nu er kvinden på ens højre eller venstre side, der er ens borddame.
Nå, – men som de fleste sikkert ved går der ikke lang tid før snakken kommer i gang, og der bliver fyret spørgsmål af fra hoften. Hvem er du egentlig? Hvem kender du her?… Og så kommer spørgsmålet enhver reklamemand/kvinde frygter – hvad laver du? Derefter kan der gå mellem en time til en fest’s tid – afhængig af hvor meget de omkringsiddende keder sig, hvor lille mig automatisk bliver nødt til at skrue charmen op på et niveau som selv “Det brune punktum“ ville synes var i overkanten af blasfemi.
Jeg er stort set ene og alene skyldig i anoreksiproblemet, at folk ryger, køber ting de ikke har brug for, samt konstant at “sælge“ produkter under falske forudsætninger – tag nu bare Russisk Rod – “jeg kan ikke komme op om morgenen“ etc… Og når man så på et tidspunkt er på vej hjem, kommer der liiige en diskret og spørger, om man måske kan skaffe vedkommende et job!
Konklusionen på dette må stå med med store fede typer: Samfundet omkring os har et megetambivalent forhold til reklamebranchen. På den side er vi en branche, der aldrig skulle have udviklet os til andet end at producere nekrologer, og alligeve er vi absolut interessante, når der individuelt skal defineres et karrieremål.
Så er det jeg tænker, at når nu vi reklamefiduser – for jeg kan ikke være den eneste, der har gennemlevet dette gang på gang – er vant til at kommunikere dagligt for vores kunder, hvorfor sætter branchen sig så ikke sammen og definerer et enkelt mål: At udbrede kendskabet – ikke bare til reklamebranchen – men til kommunikation i almindelighed – Hvordan vi arbejder og under hvilke betingelser – altså hele vejen rundt.
Det ville styrke branchen internt såvel som eksternt på alle områder!
Tanken er ikke at lave en kortvarig kampagne, som altid vil være begrænset, men simpelthen et center for moderne kommunikation, hvor der ved alle udstillede og færdige oplæg, hænger eller sidder en forklaring på hvorfor kampagnen/annoncen m.v. blev sådan og hvad der skulle til – simpelthen et handlingsforløb.
Så ville det blive meget hyggeligere næste gang jeg er inviteret til middag!