Fortalt til Uffe Jørgensen Odde

Mit første job var et barselsvikariat som analysechef på B.T. 

Karrieremæssigt havde jeg nok ikke så mange andre drømme end at vise, at jeg kunne gøre mit job godt. 

Fagligt var det her min interesse startede for feltet mellem data og så medier/kommunikation. 

Dengang i begyndelsen af nullerne, gik jeg og andre og drømte om, at vi ved at målrette journalistik og opfatte læserne som målgrupper, kunne vende nedgangen i papiroplaget. Jeg føler mig som en meget gammel mand, når jeg tænker på det i dag. 

Gajol-pakke-citater

Jeg har været i meget forskellige typer af organisationer: Kapitalfondsejerskab, børsnoteret selskab, familieejerskab, offentligt ejerskab og nu en stor medlemsorganisation. 

Det har været meget interessant at se de ting, der går igen på tværs. Det er efterhånden blevet til en lille samling af Gajol-pakke-citater om kommunikation, som jeg plager mine omgivelser med. 

Dybest set er kommunikation på samme tid ”alt og intet”. 

”Alt” forstået som at man hurtigt kan stå med ansvaret for alle plager, der rammer en virksomhed. ”Intet” forstået som, at hvis man ikke passer godt på, mener alle, at de har forstand på vores fag. 

Man skal være ekstremt opmærksom på de her poler, hvis man vil stå stærkt som kommunikatør. 

“Aldeles ufedt”

Jeg ved ikke, om det er fordi, jeg er vendelbo, men jeg synes, det er aldeles ufedt at stå på en scene eller holde oplæg. Jeg har efterhånden ”tvunget” mig selv til det så mange gange, at det går OK. 

Men fra naturens hånd er det bestemt et nødvendigt onde. 

Ledelsesmæssigt har jeg altid skullet arbejdet med manglende tålmodighed. 

Som leder, og hvis man vil skabe langsigtede forandringer i store og komplekse organisationer, er man nødt til at have det.

Det er blevet lidt bedre med alderen, så det kan være, at jeg har helt styr på det omkring pensionsalderen.

Millioner og milliarder

Jeg har lavet en ren haglbyge af fejl: Har bestilt hundredvis af musemåtter med stavefejl og skrevet millioner af kroner – en enkelt gang endda milliarder – forkert i pressemeddelelser. 

BLÅ BOG

Navn: Lasse Bastkjær Jensen
Alder: 42 år
Job: Kommunikationsdirektør, Landbrug & Fødevarer
Uddannelse: Cand.mag./PR fra RUC
Tidl. job:
– Kommunikationschef, DR
– Chef for presse, web og SoMe, Danfoss
– Pressechef, TDC
– Analysechef og redaktør, B.T.

Dels har jeg lært, at jeg er dårlig til detaljer og skal være OBS på det. Dels har jeg lært, at selvom jeg fik pulsen gevaldigt op, så døde jeg ikke af det. 

Ledelsesmæssigt har jeg nogle gange villet ændre for meget for hurtigt. 

Adfærdsguruen Morten Münster taler om, at man skal styre sig med antallet af forandringer – og til gengæld skal man så blive ved i laaaaang tid. Det er jeg meget inspireret af. 

Og trods denne inspiration tror jeg, at mine folk p.t. ville sige, at der bestemt ikke er sat for få forandringer i søen her oven i landbrugspakke og coronanedlukning.

“Det kribler”

I starten var det fedeste ved at blive chef, at man avancerede og blev anerkendt – ikke selve det der med ledelse. Det har ændret sig rigtig meget. 

Jeg har været så heldig at have en række chefer og gode kolleger i HR, som har holdt fast i, at ledelse var en disciplin, som skulle tages alvorligt. 

Det har jeg lært meget af og prøver at huske på, når jeg skal fordele min tid. Jeg har en masse dygtige folk, en super dygtig brandingchef, pressechef og public affairs-chef, og så er min tid ikke bedst brugt på at gå dem i bedene. 

Jeg skal noget andet. Også selvom det nogle gange kribler i fingrene.