New York: Der var ingen tvivl om, hvad alles øjne var rettet mod på den niende udgave af New Yorks Advertising Week:

– Størstedelen af os sover med den ved siden af os, 25 procent af os tager den med på toilettet. Det er med andre reklamebranchens mest intime værktøj, sagde Tim Reis, chef for Google’s mobile unit, om vores yndlingsværktøj, smartphonen, og fortsatte: ”Mobile repræsenterer et sociologisk skift i måden, som vi interagerer med omverdenen på.

Fokus på Advertising Weeks første dag var dermed på smartphones spæde ungdom som selvstændig kampagne-enhed.

For dem, der arbejder med det, var der en vis portion på rastløshed at spore. Alle ved, at mobile vinder indpas. Men stadig er kunderne langsommelige til at overføre budgetter og ressourcer. Det viser sig blandt andet ved at, at omkring halvdelen af alle websites ikke har søster-sites skræddersyet til smartphones eller tabletter. Og ifølge Google’s statistikker, så er 67 procent utilfredse med brugeroplevelsen, når der sker gennem mobile. 90 procent af alle downloadede apps er inaktive efter 90 dage.

Med andre ord, så er området ganske vist i rivende udvikling, men samtidig byder det også på faldgrupper.

– Mobile er ikke en strategi i sig selv. Det kan være en taktik, der kan underbygge en strategi. Så selvom det kan virke tillokkende for virksomheder at gøre sig til en del af det mest intime værktøj, vi har, så er der god grund til at stoppe og stille sig spørgsmålet, om ens egen organisation overhovedet er klar til at håndtere de data, som mobile kan give – er man klar til at foretage ændringer i ens set-up, lyder spørgsmålet fra Google’s Tim Reis.

På et efterfølgende seminar blev spørgsmålet om return on investment, ROI, dissekeret. Selvom mobile i princippet byder på utallige måder at måle og kvantificere aktivitet, så peger alle undersøgelser på, at den traditionelle måling af ROI simpelthen ikke virker over for mobile.

Et eksempel er Adidas, der i USA målte en ROI på en mobile-kampagne, der var negativ. Men i regnskabet manglede al den aktivitet, der var affødt af mobile, men som ikke blev ført til ende på den samme device – oftest vil forbrugere måske fange interesse for et produkt på en smartphone, men udføre en egentlig handel på en computer.

I Adidas’ tilfælde viste det sig, at når forbrugerne blev sporet hele vejen over flere devices og helt frem til et køb – eventuelt i en gammeldags butik – så blev den negative ROI vendt til, at for hver investeret dollar blev der tjent 1,80 ind.

– Hvis Mobile for alvor skal komme op i fart, så er det essentielt, at vi bevæger os væk fra en meget snæver opfattelse af ROI. Som et eksempel vil jeg pege på den risiko man som virksomhed løber ved ikke at beskæftige sig med mobile. Der er klart tab forbundet ved, at ens produkt ikke har en tilstedeværelse på smartphone eller tablet, lød det fra Patrick Moorhead, vice president for mobile ved Catalina Marketing.

– Feltet er ekstremt spændende for tiden, fordi det bliver drevet af forbrugerne. Det er dem, der kræver mobile løsninger og vi i industrien må blot prøve at følge med, lød det fra Advertising Week.