Kan man skabe en usynlig tunnel af lyd, som kan gøre det muligt for en blind person at løbetræne uden ledsager?

Lyd-virksomheden Lexter Sound Design satte sig selv på opgaven for at udforske grænserne for, hvad man kan gøre med avanceret lyd-teknologi, og det blev til “The Impossible Run” – et eksperiment, der gav 18-årige Oscar, der er blind, mulighed for at løbe alene for første gang i sit liv.

Det var reklamebureauet McCann i Stockholm, som sammen med Lexter Sound Design og den svenske paralympiske organisation fandt frem til den unge Oscar Widegren – og han var klar til at tage udfordringen op.

– For mig lød projektet spændende på alle måder. Jeg elsker alle slags sport og udfordringer og har altsi drømt om at kunne løbetræne alene. Men endnu mere interessant er det, at projektet virkelig skubber til grænserne for, hvad der er muligt for os i sports-regi. Det åbner for nye måder at dyrke sport på for synshandicappede, og det er utrolig positivt, siger Oscar Widegren.

I forvejen er Oscar aktiv idrætsudøver inden for flere idrætsgrene, men én ting har han altid drømt om at kunne gøre: Løbetræne selv. Så udfordringen blev taget op.

En smuk idé
Sammen med teamet fra Lexter, McCann og Bacon begyndte Oscar at træne – i fællesskab justerede og kalibrerede de på teknologien og højttalerne, isolerede forstyrrende ekkoer og søgte de rette frekvenser.

Adam Kerj, der er CCO hos McCann Nordics, siger:

– Lexter skulle finde frem til den rigtige lyd, den præcise volumen og den eksakt rigtige frekvens på en sådan måde, at Oscars ører kunne registrere den skræddersyede lyd, også under de særlige omstændigheder, der gør sig gældende, når man løber. Vi synes, det er en meget smuk idé, der rammer lige ned i krydsfeltet mellem kreativitet og teknologi.

Om projektet siger Lexters grundlægger og CEO, Margareta Andersson:

– Vi ville se, om lyd-teknologi alene kunne skabe nye oplevelser. Noget ingen havde oplevet før. Det er baggrunden for, at The Impossible Run blev til. At guide en person, der går, ved hjælp af lyd er én ting. Men at skabe en ultraskarp tunnel af hyperdirectional lyd, som kan guide en person, der løber så hurtigt han eller hun kan – det er en helt anden og meget mere kompleks sag, der kræver et ufatteligt højt akuratesse-niveau. Bare forestil dig selv, at du skulle løbe alt, hvad du kan, i totalt mørke.

Du kan se mere om projektet på www.theimpossiblerun.com – og se filmen om eksperimentet her – credits under filmen.

 

CREDITS MCCANN STOCKHOLM

Chief Creative Officer: Adam Kerj

Art Director: Mikael Dahl

Copywriter: Noak Garberg

Account Manager: Melina Svéd

Client Service Director: Cecilia Steenberg Forsberg

Strategist: Chris Lawrence

Tech Director Marcus Johansson

Designer: Tobias Vermehren

CREDITS BACON STOCKHOLM

Director: Nådde Hanson & Director Content/casefilm: David Walegren

Executive Producer: Richard Björlin

Head of Production: Anna Lundström

Producer: Rima Kassar