De seneste år er der blevet sendt om ikke digitale chokbølger, så store krav om forandringer gennem alle marketingafdelinger og bureauer.

Det har skabt en helt ny dagsorden, mener Søren Pommer, adm. direktør og indehaver af Gluu, som står bag et online ledelsessystem.

Platformen Gluu.biz skal gøre det lettere for virksomheder at oprette, kommunikere og ændre digitale processer, roller og arbejdsinstruktioner. Og det er der i allerhøjste grad brug for, mener han.

– I dag er de store reklamekampagner groft sagt døde, og det er derimod de hundrede, eller måske snarere tusinder, af ”mikrokampagner”, der er de vigtigste, men hvordan gennemfører man dem effektivt? spørger han og henviser til de mange små kommercielle kommunikationstiltag fra virksomheder, der eksempelvis løbende sker på sociale mediekanaler som Facebook og på nettet generelt.

Derfor er begreber som SEO, Content Marketing, Social og Big Data langt fra blot buzzwords, men reelle forandringer, der stiller helt nye krav til, hvordan marketingafdelinger og bureauer arbejder internt og med hinanden.

– Hvis man skal være lidt skarp, så er det på tide, at marketingafdelinger og bureauer tilpasser sig den nye virkelighed og holder op med primært at betragte sig som et kreativt værksted, og i stedet bliver mere som en ”fabrik”, siger han.

Ledelse tæller

Det er en provokerende udmelding, kan du uddybe?

– Ja, det er jeg klar over, men man kan eksempelvis tage ledelsesguruen Peter Drucker til indtægt for dette. Han mente, at servicevirksomheder generelt – altså bl.a. reklamebureauer og virksomheders marketingafdelinger – er der, hvor produktionsvirksomhederne var i år 1900, siger Søren Pommer.

Peter Drucker har noget nær kultstatus i USA og Japan. Ikke mindst fordi han var manden, der i talrige bøger grundlagde og første gang beskrev ledelse som en disciplin.

Og hvad kan vi bruge det til?

– Jo, i dagens marketing blandes processer og kreativitet alt for ofte som olie og vand. Når jeg taler om ”fabrik”, så mener jeg såmænd blot, at der er en masse ret enkle processer, som kan og bør sættes i system, så man lærer fra eksekvering til eksekvering. Til gavn for alle, siger han og tilføjer:

– Det kræver dog, at procesarbejdet afdramatiseres.

Kan du give et eksempel?

– En proces oprettes eksempelvis, når en erfaren medarbejder gennemfører en opgave. Det kunne være udarbejdelse, publicering og aktivering af en artikel. Næste medarbejder, der skal gøre det samme, forbedrer så processen og tilføjer flere værktøjer og instruktioner, som gør det endnu lettere for den tredje. Og så fremdeles, siger Søren Pommer.

Han henviser til konsulentvirksomheden Ennova, hvor 100 medarbejdere i fire lande bruger Gluu. Her har man formået at bruge processer til at levere serviceydelser og har opnået en langt højere skalérbarhed og profitabilitet end konkurrenterne. Det handler altså mere om teamarbejde og forbedringer end om dokumentation.

– Afkastet er sparet tid og lettere uddelegering af arbejdet, så det kreative igen kan få mere tid, og man kan stoppe brandslukningen, slutter Søren Pommer.

Denne historie stammer fra bladet Markedsføring, der er på gaden i denne uge. Dette er denne måneds tankevækkende input fra et af bureauerne i ADDA, Association of Danish Digital Agencies.