Klokken er fem, far og mor er lige kommet hjem fra arbejde, alle er trætte, og der skal handles og laves mad.

De fleste kender situationen, og så er det så dejlig nemt at aflevere en tablet til junior – eller starte yndlings børneserien på Netflix. Og selv at sætte sig i sofaen med mobilen…

Men det er faktisk en rigtig skidt idé.

For ifølge Sundhedsstyrelsen lever kun godt en ud af 10 danske piger og to ud af 10 danske drenge på elleve år op til anbefalingen om at være fysisk aktive en time om dagen.

Dermed ligger Danmark i bunden af skalaen i forhold til at dyrke motion nok i løbet af ugen, når vi sammenligner os med resten af Europa, og det vil Sundhedsstyrelsen med en ny kampagne, skabt i samarbejde med bureauet Move Copenhagen, nu forsøge at lave om på.

Satsningen henvender sig ikke til børnene selv, men til forældre med børn i målgruppen, og målet er at få forældrene til at støtte deres børn i at være fysisk aktive.

For ifølge projektleder Tue Kristensen fra Sundhedsstyrelsen er netop forældrenes indsats – og egen adfærd – afgørende.

Kræver ikke certifikat

– Vi ved, at de forældre, som støtter deres børn i at dyrke motion, og som er rollemodeller for deres børn, har mere aktive børn. Samtidig er det en tendens, at børnenes aktivitetsniveau daler i takt med, at de begynder at orientere sig mere mod vennerne frem for forældrene, og mister lysten til at lave ting sammen med forældrene i samme omfang som tidligere.

Kampagnen leverer derfor bl.a. tips og ideer til hvad man kan gøre, og det gennemgående budskab er, at ”mindre kan gøre det”:

– Man støtter sine børn til mere motion, når man sørger for, at de tager cyklen i skole, eller hvis man sender dem ud i haven efter aftensmaden. Det kræver altså ikke, at man tager børnene på cykelferie til Fuerteventura eller på lange vandreture i Mols Bjerge, siger Tue Kristensen og tilføjer:

– Og det kræver heller ikke, at man selv skal være triatlet eller have en certificeret træneruddannelse for at kunne motivere familiens yngste til mere motion. Det er det, vi gerne vil vise med kampagnen – herunder den film der er produceret.

Planen er, at kampagnen går på TV fra på mandag, men parterne har tyvstartet på Facebook-siden Get Moving, hvor kampagnefilmen på få dage har opnået over 400.000 views.

Simon de Tusch-Lec, Creative Director hos Move Copenhagen, har instrueret filmen, og du kan se den her.