Kort over København og Omegn, som mange har liggende både i bilen, på kontoret og i hjemmet kan nu hentes på Internet.
Adressen er http://www.krak.dk. Fordelen er blandt andet, at kortet hele tiden er opdateret, ligesom søgemulighederne er bedre end på den trykte udgave. Alligevel har Krak valgt at lade adgangen være fri. Man forventer nemlig stor interesse for annoncering på og omkring kort-opslagene.
Med kortet på skærmen er det i dag muligt at søge blandt de 60.000 største danske erhvervsvirksomheder i Krak’s virksomhedsdatabase; på firmaer på Krak’s webhotel (B2B); samt på vej- og stednavne – og få vist placeringen på kortet.
Når kortet først er på skærmen er det muligt at panorere samt at zoome ud eller ind. Man kan også gå den anden vej og søge på et bestemt kort – der naturligvis benytter samme sidenumre som i den trykte udgave. Eller man kan vælge at spørge på, hvilke firmaer der ligger på en bestemt gade, og så fortsætte med at søge oplysninger om firmaerne i Krak’s virksomhedsdatabase.
Dagens muligheder er kun begyndelsen. Salgschef Søren B. Andersen, informi GIS, der har leveret softwaren til at bringe Krak på nettet, har fra moderfirmaet i USA erfaringer, hvor man med tilsvarende kort i kombination med databaser, kan bede om forslag til placeringen af nye McDonald-restauranter. Inden søgningen opstiller man blot sine ønsker – som fx at ligge tæt ved en motorvej, tæt ved skoler og måske langt fra eksisterende Burger King-restauranter. Og med det grundlag kommer computeren så med en liste over mulige placeringer.
I USA benytter betalingskort-selskabet VISA også samme system, hvor man inden man går hjemmefra, eller inden man rejser ud i landet, kan finde ud af, hvor man kan benytte sit betalingskort. (For hyppige USA-rejsende er adressen: www.visa.com).
Allerede til sommer har Krak planer om at åbne for personsøgning af private. Og man venter at kunne give forslag til valg af rute fra et sted til et andet på kortet.
Krak’s kort over resten af de danske byer (44 byer i Jylland og 33 byer på Sjælland) kommer også på nettet snarest muligt. De underliggende vejdata er dog ikke opdateret så langt som på Københavns-kortet, så de skal bearbejdes først.
Marketingkonsulent Jesper Idorn, informi GIS, forestiller sig, at fx tankstationer, restaurantkæder eller hoteller kunne have interesse i at blive placeret på kortopslaget. For slet ikke at tale om ejendomsmæglere, der kunne sætte boligerne fra deres salgsliste ind på kortet. Kombineret med oplysninger fra det offentlige ville det så være muligt at fortælle, hvor langt der er til en skole, om der er plads i daginstitutionerne, og hvad skatteprocent eller grundskyldspromille er – for blot at nævne noget. Og så kunne ejendomsmægleren naturligvis lave link til egen homepage.
Mulighederne er uendelige.