Som chef for Egmonts 17 bogforlag får jeg normalt min læselyst stillet mere end rigeligt, så det var med en vis skepsis jeg modtog mit anmeldereksemplar af Jesper Kundes bog “Corporate Religion – Vejen til en stærk virksomhed“ og gav mig i kast med det 278 sider lange testamente.
Men bogen viste sig som en ren “pageturner“ og søndag eftermiddag, da jeg med et suk lagde den færdigtlæste bog til side, hilste min forsømte familie mig velkommen tilbage til deres verden. De er vant til, at bonus pater forsvinder mentalt ned i gode bøger, derimod var det uvant for mig på to måder – dels var det en managementbog, dels udkommer bogen på konkurrentens forlag.
Managementbøger kanvære interessante men er oftest halvtungt stof i pligtlæsnings-klassen, og efterhånden er der langt mellem de nye budskaber. På bagsiden anbefales bogen imidlertid varmt af ingen mindre end Anders Knutsen (B&O), Lars Kolind (Oticon) og Lars Funder (Dandy). Man ser det for sig – den ene havde fået noget at tygge på, den anden havde lyttet godt efter o.s.v. Bortset fra disse utidige Münchhausen’ske associationer, så har de ret – bogen ergod! Velskrevet, godt disponeret, gode illustrationer – og så er den meget inspirerende.
Den slår i hvert fald ned på nogle af de centrale problemstillinger, vi har bokset med i Egmont igennem længere tid, og lykkes med at formulere et bud på en moderniseret iscenesættelse og manuskript for en spændende fortsættelse af vores historie.
STæRKE CASES
Corporate Religion anviser vejen til, hvordan større internationale virksomheder kan ledes åndeligt som modsætning til det bogholdervælde og datterselskabsdiktatur, der normalt breder sig, når tallene bliver store og komplekse nok.
Med baggrund i et stort antal stærke cases fra bl.a. Harley Davidson, SAS, Disney, Coca Cola, Nike, Body Shop, Oticon m.fl. anskueliggøres vejen fra blot at udbyde produkter til at arbejde med højværdiladede brands – at etablere en brand religion, der ikke blot gearer hele organisationen til at fastholde og udvide de positioner, der er opbygget, men også indrullerer kernemålgruppen i menigheden og sænker barriers of entry for nye produkter med samme brand.
Et af de vigtigste midler er etableringen af en corporate religion med topchefen som profet, organisationen som kirke og “bibler“, der forkynder de centrale værdier – og styrer de rettroendes adfærd.
STæRK FORMIDLING
Tyndhudede troende kan måske blive stødt på manchetten af brugen af religion som metafor, men ingen tvivl om at budskabet formidles stærkt og underholdende på denne måde, og uden at tabe troværdighed.
Janteloven påbyder, at der må og skal findes en eller anden måde, man kan skrue lidt ned for begejstringen på. Et par bud kunne måske være, at det fortsat stiller store krav til topchefen om enestående mod, overblik og karisma, hvis han skal gå forrest og lede organisationen, som var han hærfører.
Nogen vil måske sige, at det er klassiske løsninger præsenteret i tidssvarende omgivelser. Napoleon var revolutionsleder og Frederik de Store ledede en hær af lejesoldater. Det gamle Rom kaldte denne model den perfekte Platon. Man kunne måske advare imod et “Heavens Gate syndrom“, hvor en stærkt troende menighed alligevel ender med at begå kollektivt selvmord.
For mig var det som nævnt en inspirerende bog, som mindede mig om de gamle dage, da vi strammede profilen op på MATAS, og som gav mig nye idéer til, hvordan vi kan komme videre mod vore mål om at blive de største og bedste til at underholde og stimulere børn.
Der er tre grunde til, at jeg burde tøve med at anbefale bogen:
1. Jo færre der læser bogen, jo stærkere står vi, der har læst den.
2. Den udkommer ikke på mit forlag.
3. Skulle jeg få tiltusket mig rettighederne i andre lande, vil minimumgarantien stige, hvis den bliver en bestseller i Danmark.
Og bestseller, det fortjener den at blive. Læs den før de andre vantro.
“Corporate Religion – Vejen til en stærk virksomhed“ af Jesper Kunde.
Forlaget Børsen
278 sider, ill.
Vejl. udsalgspris kr. 400,-.
KORT OM FORFATTEREN
Jesper Kunde er 40 år og cand.merc. i afsætning fra Handelshøjskolen i Århus.
Efter studierne beskæftigede Jesper Kunde sig først med marketing hos Tuborg, inden han fik ansvaret for salg og marketing i LK.
I 1988 startede Jesper Kunde reklamebureauet Kunde & Co., der på rekordtid etablerede sig som et af landets største og mest profitable bureauer.
Kunde & Co., der lægger særlig vægt på det strategiske arbejde med internationalt orienterede virksomheder, har en meget stærk virksomhedskultur, der har gjort Jesper Kunde og hans virksomhed stærkt omdiskuteret.