Tilbagegang hos de fleste. Det var den lidet opmuntrende melding til dagbladene, da de nye læsertal for 2. halvår 2000 blev sendt på markedet.

Bladene kan selvfølgelig trøste sig med, at tilbagegangen samlet set ikke er mere end en enkelt procent, men Peter Ottesen fra Carat, som producerer Dagbladenes Annonceindeks til Markedsføring, undrer sig dog ikke.

– Vi får nu den udvikling, som jeg havde forventet ved de sidste læsertal. De afspejler det fænomen, at læsertallene næsten altid er en til to perioder forskudt i forhold til den udvikling, vi kan aflæse i oplagstallene. Det er derfor de kommende månedslæsertal er vigtige som indkøber, siger Peter Ottesen.

Største tilbagegang oplever de regionale aviser, men det afspejler meget godt avisernes oplagsudvikling i perioden frem til november, hvor det stabiliserede sig. Også effekten af Politikens oprydning i abonnements-basen sidste forår viser sig nu.

Til gengæld ser Ekstra Bladets og BTs oplagsproblemer endnu ikke ud til at være slået igennem på læsertallene.

På annonce-markedet er der kommet gang i erhvervskampagnerne – til glæde for Børsen og Erhvervsbladet. Specielt sidstnævnte, der er ugens højdespringer. Morgenaviserne ligger efterhånden alle på indeks 100 – dog har de regionale aviser svært ved at følge med.