Cannes Lions reklame-festivalen er den absolut største og mest prestigefyldte af sin art i verden, og med over 28.000 indsendte reklamer, som i år dyster om løverne i de 10 kategorier, der dækker over alt fra film til cyber til design, er den et sandt overflødighedshorn af kreativ inspiration.
Cannes Lions festivalen, der altså løber af stablen i disse dage fra den 15. til den 21. juni, er nok mest – af dem som ikke har været dernede – kendt som en stor reklame-konkurrence, for det giver behørig genlyd og stor anerkendelse i branchen når et dansk bureau eller et dansk firma vinder en løve, som trofæet i disse uofficielle verdensmesterskaber i reklame kaldes. 
Unik mulighed
Men festivalen er meget mere end en gigantisk reklame-konkurrence. En stor del af de 28.000 indsendte arbejder er nemlig udstillet i festival-paladset i Cannes, hvor de 300 danskere således i dagevis i træk kan se på reklamefilm, høre radiospots og se de sidste nye løsninger indenfor bl.a. outdoor, poster og press.
Cannes Lions festivalen giver dermed de tilrejsende deltagere en helt unik mulighed for at få indsigt i hvordan reklameopgaver netop nu bliver løst rundt omkring på kloden og dermed spotte alle de sidste nye trends indenfor faget.
Organisationen bag reklamefestivalen har netop gennem de senere år sat mere og mere fokus på selve fagligheden og tilbyder derfor udover showcase-udstillingen i år også hele 25 interaktive workshops og over 50 faglige seminarer i løbet af ugen.
Byen Cannes på den franske riviera er netop nu omdannet til en reklame-smeltedigel, for udover udstillingen og seminarprogrammet er der faktisk også et Lions Academy med 10 klasser – for slet ikke at nævne diverse prisuddelinger og det store gallashow fredag aften. Cannes Lions er virkelig en reklamefestival, der kan tage pusten fra de fleste.
Og Cannes tager faktisk pusten fra de fleste, der deltager, men desværre ikke altid helt på den faglige måde. Der er plads til “den fede måde”, vil nogle naturligvis mene. For af de cirka 300 danske branchefolk, der gæster byen i disse dage, er det i skrivende stund kun de 164, der har købt adgang til udstillingen og de mange faglige arrangementer som ugen byder på.
Denne dansker-tendens er helt i tråd med de tidligere år, og det betyder at resten – og det er altså omkring halvdelen af vores kollegaer i Cannes – de er i hvert fald ikke i Frankrig for at se på reklame. For dem er det festen, der trækker, og så er der jo ingen grund til at spilde penge på at købe sig adgang til festival paladset.
For hver aften under den lokkende Sydfranske nattehimmel byder nemlig på nye muligheder for at mødes med de andre danske reklamefolk til middage eller til fester med masser af frie drinks – og derfor kan det også let blive svært for de førnævnte 164 med adgangskort til festivalen at nå frem til de mange faglige aktiviteter den næste dag – i hvert fald dem der er programsat inden klokken 12.
Det er således ikke ualmindeligt at se rustne danske festival-deltagere iført de nu helt nødvendige meget mørke solbriller starte dagen med sen brunch og let rystende hænder på en af strandrestauranterne på La Croisette – Cannes berømte strand med Hotel Carlton knejsende i baggrunden. Jeg må ærligt indrømme, at jeg her taler af egen erfaring. Hvis ikke reklame- og marketingbranchen ville lade sig lokke i fordærv af det gode liv med sol, strand, vand og frie drinks – hvem ville så?
Faglige boller
Da TV 2 i år overtog det officielle danske Cannes Lions repræsentantskab efter Dansk Reklame Film, der havde haft tjansen i mere end 50 år, var parolen, at der nu skulle helt nye og meget mere faglige boller i suppen hos danskerne i Cannes.
Men de store TV 2 ambitioner om et særligt dansk møde- og koordineringssted i Cannes med fagligt fokus, der dagligt skulle levere updates og bidrage med overblik, indsigt og råd omkring de mange festival-aktiviteter, druknede desværre i tv-stationens spareplaner. Og dermed er alt igen tilbage ved det gamle.
Cannes Lions festivalen er for danskerne lige dele fest og lige dele reklame – og for en stor dels vedkommende nok en hel del mere fest end reklame. Og det er vel egentlig ikke så sært, for den franske riviera er jo selve indbegrebet af det søde liv, og derfor er der reelt set kun en måde, det kan lade sig gøre at opgradere fagligheden på for os danskere, der på denne årstid normalt tørster efter sol og sommer – og gratis drinks.
Og det er ved at fjerne Lions fra Cannes, hvilket bedst lader sig gøre ved at TV 2 til efteråret simpelthen henter den imponerende showcase-udstilling her til Danmark.