Magasin-verdenen går en trang tid i møde. Aller-chefen Nils Priemé forudser, at det vil komme til at stå skralt til med nye titler, og han er ikke i tvivl om, hvor ansvaret skal placeres.
– Politikerne snakker om dansk sprog og læseevner og samtidig gennemfører de en politik, der vil gøre det overordentligt vanskeligt at udgive magasiner i Danmark, siger Nils Priemé om forhøjelserne af bladportoen. Heller ikke momsen undgår dog at få et fur og samtidig understreger han, at skydeskiven ikke kun er politikerne, men også Post Danmark.
Som chef for en ugeblads-virksomhed må han leve med, at tiden generelt er imod ugebladene. Billedugebladene fik en opblomstring for et par år siden, da Egmont lancerede Her og Nu til den halve pris af Aller-koncernens Se og Hør og BilledBaldet, og Aller hurtigt svarede igen med lanceringen af Kig Ind, også til halv pris. Markedet for billed-ugeblade voksede kraftigt, men siden er den svagt sivende tendens fortsat.
– Det er ikke kun i Danmark, at man ser den udvikling. Man ser den overalt, siger Nils Priemé. Men tiden er faktisk med magasinerne, og derfor gør porto-diskussionen ekstra ondt. Her er der udviklingsmuligheder, men det har politikerne/Posten altså sørget for at vanskeliggøre mest muligt.
– Tag et blad som Antik & Auktion, der er et udemærket produkt med 100 sider fire gang om året. Porto-udgiften pr. nr. stiger fra 18.000 til 50.000 kr., og hertil kommer, at man kræver, at det skal komme 10 gang om året. Men du kan ikke sælge sådan et blad 10 gange om året. Man kan heller ikke bare sætte prisen op for magasiner på grund af portoen, så magasinmarkedet har fået et stort problem, og nye titler vil få det overordentligt vanskeligt, siger Nils Priemé.
De store danske ugeblads- og magasin-koncerner arbejder på livet løs med at finde alternative distributions-kanaler til Posten, og det seneste eksperiment er nu startet i Århus, hvor Jyllands-Posten skal distribuere ugeblade gennem sit budkorps.
– Det danske postvæsen giver sig ikke, før det får en konkurrent. Hvorfor skal den samme ydelse i Sverige kun koste 3 kr. og 2 kr. i Finland. Danmark er 2-3 gange dyrere, siger Nils Priemé.
Han vil ikke uddybe, hvilke planer Aller har for at imødegå den faldende tendens på ugeblads-markedet.
– Vi forholder os selvfølgelig til problemstillingen. Men måske skal vi også bare indstille os på et lavere niveau, siger Nils Priemé med henvisning til rationaliseringer som et af svarene på den faldende tendens. Bl.a. er koncernen i fuld gang med at forberede et nyt trykkeri, der vil gøre trykningen væsentligt billigere.