Hvis Markedsførings nye layout var en bil, så var det en Landrover. Og det er vel sådan noget robust og solidt, men også lidt elegant og attraktivt noget.
Det nye layout er designet af grafikerne Maj Ribergård og Ole Munk. Sammen med Markedsføring’s redaktion har de i de seneste måneder sporet sig ind på, hvad der skulle karakterisere Markedsføring i fremtiden. Hvordan kommunikerer bladet, hvilken billedpolitik, hvilke skrifter osv.
Det endelige resultat sidder I med i hånden nu.
– Vi har arbejdet med to strenge, forklarer Ole Munk.
– Udtryksmæssigt har vi villet gøre bladet lidt mere kontant. Markedsførings form var vokset frem over en årrække og det havde efter vores opfattelse gjort bladet lidt vegt i sit udtryk. Når man arbejder med stærke kontraster bliver det også mere kontant. Bl.a. derfor har vi også fjernet alle mellemton erne og det nye Markedsføring fremstår med en ren sort/hvid typografi. Et rent avis-layout, som signalerer, at vi bruger tiden på at få budskaberne ud over rampen uden for mange dikkedarer. Oplevelsen for læserne skulle gerne være en avis med mere personlighed, siger han.
Når man arbejder med redesign søger man normalt at bevare noget fra det hidtidige blad og det kontante fandt designerne i bladhovedet og i logoskriften, som er en House Gothic, så det blev besluttet at beholde den. De øvrige skrifter blev kasseret fordi de var for bløde. House inspirerede til den nye typografi. Der skulle altså findes noget der passede til den.
– Den nye rubrikskrift, Luxor, fandt vi i et svensk blad, Cap & Design, hvor den blev brugt til noter. Den har visse fællestræk med House: Lige linier og bløde former. Det er en oppe-i-tiden-skrift. Og den har vi så sat sammen med en række andre skrifter. Brødskriften er en Melior, billedteksterne en Trade Gothic og endelig arbejder vi med en kontraskrift, Glypha, til noterubrikker o g faktaboxe. Når der er så mange forskellige skrifter, så er det fordi de er meget forskellige i deres funktion. Alle skal udtrykke de forskellige elementer i bladet. Luxor er en udpreæget display-skrift, som har sin styrke i de store grader. Melior er omvendt tegnet til mindre grader, forklarer Ole Munk.
Detektiv-opgave
Det har været lidt af en detektivopgave for Ole Munk at finde frem til hvor Luxor-skriften kommer fra. Designeren var man nødt til at finde, dels for at købe skriften, dels for at få designet æ, ø og å, for de fandtes ikke. Luxor er tegnet af Ann Pommeroy i 1990. Det kan man se når man kigger i skriftens type manager. Men hvem og hvor hun var, det var ikke helt så let at finde ud af. Ole Munk søgte hende på Google og fik en masse hits, hvoraf et var til en kendt amerikansk avis-designer, Roger Black. Det viste sig, at han vidste hvor Ann Pommeroy boede og så blev der sendt et brev pr. post af sted til New York.
– Der gik det meste af sommeren, før der kom svar. Men hun indvilgede i a t sælge den til os og i at rette den til. Og hun har lavet nogle utroligt pæne æ, ø og å’er. Desværre er den endelig version først kommet frem efter at vi var langt med produktionen af dette blad, så vi har arbejdet med en beta-version her i det første nummer. Den rigtige kommer næste gang. Selvom det formentlig kun er de rigtige fein-schmeckere, der kan se forskel på de to versioner.
Ribergård & Munk
Ribergård & Munk ejes af de to grafiske designere Ole Munk og Maj Ribergård. De har haft fælles firma i 10 år og står bag en lang række avis-designs. Blandt de aktuelle opgaver kan nævnes redesignet af MetroXpress i hele verden. Det blev lanceret for et par uger siden. I øjeblikket er man i gang med Kristeligt Dagblad, som er på trapperne med et nyt design. Og Hjemmet, hvis nye design har været indført så det knapt skulle mærkes, men som man nu er begyndt at kunne se for alvor. Desuden har Ribergård & Munk designet en række af de svenske dagblade, der er gået over til tabloid-format. Og gratisavisen Urba n, foruden opgaver for mange andre danske dagblade.