Trods sine kun 34 år har Christian Peytz stået bag netsatsningen for to traditionelle medier: Dagbladet Børsen og TV 2. To medier, som på hver deres måde har formået at skabe en succes på nettet uden at miste det oprindelige fokus.
Christian Peytz begyndte sin karriere som researcher på Børsen, hvor han havde en kort karriere som finansiel journalist på nyhedstjenesten TeleBørsen.
Efter også at have haft salgs- og udviklingsansvar for TeleBørsen og ført de første forhandlinger med Ritzau om lanceringen af det, som senere skulle blive RB-Børsen, blev han hentet over for i samarbejde med Niels Barfoed at stå for lanceringen af Børsen på internettet. I maj 1997 hentede TV 2’s daværende salgs- og marketingdirektør Henrik Dyring ham til TV 2 Interaktiv, der er en selvstændig afdeling under direktionen. Her fik han opgaven at lancere TV 2 på nettet på godt et halvt år. Afdelingen, som også rummer TV2s tekst-tv, bestod på det tidspunkt af 12 mand, men er siden blevet til 50.
Siden lanceringen har TV2.com haft stor succes på nettet og har bl.a. kunne bryste sig af være det tredje mest besøgte site med mere end tre hundrede tusinder faste brugere.
UBALANCE I UDVIKLINGEN
Et af de spørgsmål Christian Peytz er meget optaget af er den mediekonvergens som sker i øjeblikket, hvor mediebranchen fra at være delt i tre lejre smelter sammen. I den ene lejr finder man printmedierne, i den anden de gamle elektroniske medier som eks. radio/tv og til sidst de nye elektroniske medier, primært internet. Men Christian Peytz ser også en trussel for medievirksomhederne i sammensmeltningen af de tre brancher IT, Telekommunikation og medier, for den har foreløbig betydet en ubalance i New Media industrien.
– Brugen af nettet står slet ikke mål med de penge som bruges på mediet. Godt content er nødvendigt for at sælge teleforbindelser og det er det vigtigste nu og i de næste par år. Abonnementsforhold til kunder er i fokus, og i den sammenhæng betyder det intet at investere i indhold. Ubalancen er logisk nok, når man tænker på, at udviklingen, som sker på nettet, handler om at sælge apparater og forbindelser og ikke på at lave godt indhold. Det er sekundært. Hvis man i denne krig på content står isoleret på medieområdet, står man meget svagt. Vi har været vant til, at det at lave indhold, har været en selvstændig industri, men i fremtiden bliver traditionelle medier nødt til at alliere sig for at overleve, siger Christian Peytz, der frygter, at tendensen på nettet er en forsmag på, hvad der kommer til at gælde hele mediebranchen.
– I de her år kan vi på en tv-station godt læne os tilbage og nyde de gode indtægter. På sammen måde kan aviserne. Men qua den teknologiske udvikling, som slet ikke er brudt igennem, vil konkurrencen komme. Den kommer ikke fordi Se&Hør laver web-tv med Anette Heick, men den kommer på et tidspunkt. Man kunne godt frygte, at hele medieindustrien vil blive udsat for de forhold som internetmedierne lever under i dag, hvor der er et kraftigt overudbud i forhold til annonceindtægterne. Den situation vil ramme alle mediehusene i Danmark.
På INTERNETTET LøBER VI FORAN
Arbejdet med at opbygge et selvstændigt TV 2 site har for Christian Peytz handlet om at opbygge et brohoved i den nye medieverden, der kan bruges til distribution af alle typer af indhold i fremtiden – også TV. Informationsvanerne ændres i disse år, og det har gjort, at TV 2 har ønsket at have et ben i to lejre – den nye og gamle medieverden þ for på den måde at sikre sig et solidt ståsted, når danskerne selv vil bestemme hvor og hvornår de ønsker deres informationer eller underholdning. Det bliver en af de væsentligste opgaver, som TV2.com kommer til at stå for.
– På internettet løber vi foran udviklingen. Vi og andre internet organisationer i de danske medievirksomheder efterbehandler materialet, så man også kan bruge det på andre platforme end den som det oprindelig er skabt til. I de kommende år vil vi skulle forsøge at ændre vores arbejdsgange, så vi bliver i stand til at producere samtidigt til alle platforme þ som eksempelvis tv, net og mobiltelefoner, siger han.
KONKURRENCE MED HELLIG KO
I dag er TV 2 en selvejende institution, men med begrænsede ressourcer, og det er en situation, som Christian Peytz har måttet erkende har været begrænsende. TV 2 får hvert år licens, der ca. svarer til betalingen til de regionale tv-stationer, men alligevel gav det stor debat, da TV 2 begyndte at konkurrere med en af printmediets hellige køer, nemlig bl.a. rubrikannoncemarkedet. DDF og Jubii kørte en heftig kampagne med klager til såvel ministre som rigsrevisionen og konkurrencestyrelsen mod TV 2, der dog siden er blevet frifundet. Chr. Peytz har det helt fint med den situation og det påstyr, som anklagerne skabte og ser det nærmest som en kompliment..
– Vi må åbenbart have gjort det så godt, at folk føler det nødvendigt at skrive klagertil ministre. Når det er sagt, så er der bragt en del usandheder til torvs i pressen som vi bestemt godt kunne havde været foruden, siger han.
Når han ser tilbage på den heftige debat som tog til i foråret, tror han den ensidige fokusering på TV 2’s aktiviteter har været med til at skade aviserne i andre sammenhænge.
– I gamle dage var avisen det rigtige medie til at løse opgaven, når det drejede sig om at finde kvalificerede jobansøgere, men det er det qua den teknologiske udvikling ikke længere. Det faktum har ikke noget med TV 2 at gøre. For det er ikke TV 2, der forsøger at sætte sig på det marked på nettet. Det er derimod spillere som Step Stone og JobLine, som har flere mia. kr. i ryggen, når de går ind på det danske marked. DDF har brugt kræfterne på at satse på TV 2, siger Christian Peytz, der i sin opbygning af TV 2 har fokuseret på at skabe et medie, der kan være bæredygtigt i sig selv.
– Med udgangspunkt i det jomfruelige medie har vi forsøgt at skabe trafik og at udnytte det som internettet er godt til, nemlig at skabe overblik og kontakt. To væsentlige faktorer, der er forskellige fra print, tv og radio.
Udover sit job som leder af TV 2 Interaktiv fungerer Christian Peytz også som formand for FAKDIS, Foreningen Af Kommercielle Danske Internet Sites, en forening, som han gerne så ændre navn til Foreningen af Danske Internet Medier, da medlemmerne netop er de danske internetmedier.
Christian Peytz var også tilbage i 1997 med til at stifte foreningen, der ikke har været præget af konsensus, men mere af turbulens.
– Internettet er en meget ung branche og det præger og har præget foreningen, men foreningen er vigtig for at skabe et forum for branchen til at opnå enighed om håndteringen af fælles problemstillinger – f.eks. trafikmålinger, samhandelsforhold mellem medier og mediebureauer osv. Selvom vi er konkurrenter har vi ligesom alle andre brancher en fordel af at kunne snakke sammen, siger han.