De to københavnske dagblade Politiken og Berlingske Tidende laver nu en fast Øresundssektion, der skal skaffe nye annoncører og læsere til avisen.
Berlingske Tidendes satsning sker i samarbejde med den førende sydsvenske avis, Sydsvenska Dagbladet. Sammen vil de udgive Øresundsnyt, en speciel Øresundsektion, som på nær sproget har samme indhold i Danmark og Sverige. En redaktion i Malmø og København vil skiftevis have ansvaret for sektionen, som udkommer første gang den 23. maj og udover fast Øresundsstof også vil indeholde temastof, der sætter fokus på specielle problemer eller områder i regionen.
Samarbejdet mellem Berlingske Tidendes og Sydsvenska Dagbladet har eksisteret i det sidste halve år og har bestået i at sælge annoncepakker til de to aviser. Selvom volumen af annoncesalget endnu ikke har haft det forventede omfang, er Berlingske Tidendes annoncedirektør, Søren Jakobsen, sikker på, at man i år vil nå en fælles annonceomsætning på 10 mio. kroner.
– Via annoncepakker får annoncørerne mulighed for at lave målrettet annoncering i de enkelte sektioner af de to aviser, siger Søren Jakobsen, der understreger, at begge dagblade har en målgruppe på over 700.000 læsere..
Det er specielt annoncer fra svenske detailkæder og business to business annoncering som Berlingske Tidende regner med at få fra Sverige. Hovedvægten den anden vej vil blive annoncer for underholdning og jobs.
– I takt med at der bliver mere samhandel indenfor regionen, vil vi også se fx svenske jobannoncer den anden vej, siger han.

ANNONCER FOR SVENSKE RUBLER
Hos Politiken er man glad for at man i forbindelse med åbningsdagene for broen har fået status som officiel avis. Derudover er man ved at lægge sidste hånd på en speciel Skånesektion, som skal være et tillæg til Politiken en gang om måneden. Sektionen, som udkommer første gang i juni måned, skal bl.a. fortælle danskerne, hvad de kan gøre, når de besøger Sverige.
– I Danmark har begejstringen for broen været til at overse, men når den åbner, vil vi finde ud af, at der sker en masse på den anden side og at der er meget at spare ved fx at handle bestemte varer i Sverige, siger Steffen Hjaltelin, tidligere annoncedirektør hos Politiken. Derfor er han sikker på, at man i Politiken fremover vil kunne se annoncer for shopping- eller weekendture til Sydsverige.
– Det er halvt så billigt at få lavet bil, gå til tandlæge eller købe hifi-udstyr i Sverige. Sådanne tiltag skal der jo oplyses om, og det er avisen god til, siger han.
For at imødekomme den nye annoncesituation er Politiken ved at lave en afdeling, som kan sælge annoncer til svenske virksomheder. Blandt andet vil man ansætte en konsulent, der skal arbejde både i Malmø og København. Resten af annoncesalget vil Politiken løfte fra annonceafdelingen på Rådhuspladsen, der også kommer til at lave nogle særlige tiltag for svenskerne, som ifølge Steffen Hjaltelin, har annoncepriser, der er dobbelt så dyre som i Danmark.
– Ved at annoncere i aviser som fx Politiken, får de en god mulighed for at få noget ud af deres svensker rubler, siger han.
TV2 har også stor tro på potentialet og vil gå efter at få sin del af kagen gennem et samarbejde med svenske TV4s regionale station.
– Vi har ikke formaliseret samarbejdet endnu, men vi har talt om at sælge gensidigt for hinanden. Vi vil helt klart intensivere salgsindsatsen. Jeg er overbevist om, at broen vil skabe noget pendling, der kan danne grundlag for noget detailhandles-annoncering, siger salgschef Oluf Ravn, TV2. Han har dog det problem, at han kun har et begrænset udbud af tid at sælge på TV2 Lorry.

OPBYGGER KONTAKTER
Den tredje store morgenavis i København, JyllandsPosten, ser en lang række markedsføringsmuligheder med broen, men markedsdirektør Svenn Dam tror først, at de vil vise sig profitable, den dag broen åbner.
– På det tidspunkt vil man virkelig kunne se, om der er muligheder i at sælge aviser på den anden side af sundet. Indtil da er det hele tankespind, siger Svenn Dam, der understreger, at JyllandsPosten er i gang med at udbygge sine kontakter, så man er klar, når markedet bliver konkret. Han tror dog først, at markedet kan blive til noget, når der er skabt en handelsplads, som går på tværs af regionen.
– Når det kommer til stykket behøver det jo ikke være gennem det traditionelle avismedie. Det kunne fx. også være via internettet, siger han.