I det seneste par år har Danske Lotteri Spil haft fokus på at revitalisere de store talspil som Lotto, Vikinglotto og Eurojackpot, men nu kører man de store kanoner frem for at løfte Quick-brandet op.

– Vi har en meget ambitiøs vækstagenda, siger Martin Dalsgaard Andersen, der er Marketingdirektør hos Danske Lotteri Spil A/S.

Bag det nye univers og den omfattende kampagne står reklamebureauet Boye & Spellerberg, som sammen med MediaCom vandt delaftalen om Quick-brandet i forbindelse med Danske Spils store bureau-konkurrence sidste år.

Ifølge udbudsmaterialet har delaftalen en samlet anslået værdi på 10 millioner kroner eksklusive moms over to år – med mulighed for forlængelse i yderligere to år, og ifølge Martin Dalsgaard Andersen sættes der ind på alle tænkelige fronter:

– Det er en meget omfattende revitalisering af Quick-brandet. Lige nu kører vi massivt på TV, men det er også i trade – og i det hele taget på alle de platforme, du kan komme i tanke om: 

– Digitalt, outdoor, sociale medier og print. Derudover skifter Quick lodderne design. Og så har vi kigget på alt fra præmiestruktur til måden, Quick sælges på i handlen.

Skal være top of mind

Quick-brandet blev født i 1992 og har siden da fået danskerne til at drømme om ny bil eller ferie, mens de grå felter på Mini Quick, Bogstavjagt eller Millionjagten blev skrabet rene med en mønt.

Især den store skrabe-julekalender hitter – den kom til i 1994 og er i dag fast tradition for over to millioner danskere.

Og det går godt for Danske Spil: I 2018 havde selskabet en bruttospilleindtægt (omsætning minus præmier, red.)på godt 5,3 milliarder kroner, og man leverede et resultat efter skat på godt 1,7 milliarder kroner. 

Begge resultater er rekord – men når det gælder kendskabet, og dermed omsætningen, så er det de store talspil, Lotto, Vikinglotto og Eurojackpot, der løber med opmærksomheden.

Og det er netop det, den nye kommunikations-satsning skal ændre på:

– Vi tror i høj grad på, at fysiske skrabelodder har en fremtid, og øvelsen er at drive kendskab. Quick er et impulsprodukt, man vælger i det splitsekund, man står i butikken, siger Martin Dalsgaard Andersen. 

Klare målsætninger

Kendskabet til Quick-brandet ligger i dag på omkring 60 procent, og det skal ifølge Martin Dalsgaard Andersen løftes op til ”over 70 procent”, men også på andre fronter er barren sat højt:

– Omsætningsmæssigt er målet desuden en større millionvækst set over tre år, siger marketingdirektøren, som dog ikke ønsker at sætte præcise tal på.

Hvordan definerer i målgruppen for den nye kommunikation?

– Ud fra situations- og behovsbeskrivelser mere end ud fra demografiske parametre: Quick henvender sig dels til dem, der gerne vil have en hyggelig pause i hverdagen, måske en lille belønning, og dels til dem, der har en her-og-nu-drøm, og søger spænding i øjeblikket.

Som led i satsningen kommer Danske Lotteri Spil A/S også i løbet af kort tid ud med en Quick-app, hvor man kan skrabe sig til gevinster via mobilen. 

– I modsætning til Lottospillene er Quick jo ikke ”bundet op på” bestemte ugedage, men kan give gevinst uanset tidspunkt, og derfor er det ekstremt vigtigt at være top of mind. Og tilstede hvor danskerne er, og når drømmen opstår, siger Martin Dalsgaard Andersen.

Kan I se, om det nye univers så har en effekt?

– Vi kommer til at måle på alt fra awareness til ad-liking og salg, men det er for tidligt at sætte konkrete tal på endnu. Men vi får masser af positive henvendelser både i butikkerne og på de sociale platforme. Folk kan lide humoren og det pæredanske, folkelige univers, så vi har en god mavefornemmelse.

Klassisk kreativ proces

Hos Boye & Spellerberg fortæller kreativ direktør og partner Peter Boye om processen:

– Den nye Quick-platform lå allerede i en meget rå skitse i det tilbud, vi kom med til Danske Spil sidste år. Siden har vi i fællesskab skærpet og raffineret kommunikationen og, ikke mindst, eksekveret. 

Men hvorfor egentlig frøer?

– Det er altid relevant at stille spørgsmålet: Findes der en naturlig ambassadør? Og det gjorde der jo: Frøen. Den har ét eneste ord i sit ordforråd: Quiiick, siger Peter Boye og tilføjer:

– Quick er ikke noget, der står på indkøbssedlen, når du tager ned og handler i supermarkedet eller går i kiosken efter et ugeblad. Du skal påvirkes i købsøjeblikket. Den promotion, der møder dig, skal med andre ord gøre hurtigt og stærkt indtryk. 

– Derfor er det ambitionen at ikonisere Quicks kommunikation og male med meget bred pensel. Og når Quicks navn er så insisterende integreret, er det for at sikre, at brandet får hovedrollen i sin egen kommunikation. 

Hvad mener du med det?

– At når man døjer med faldende brandkendskab, skal man ikke lege gemmeleg med sin identitet, siger Peter Boye, som har stor tiltro til potentialet den nye platform.

– Vi har skabt et stærkt omdrejningspunkt for udbredelse i alle kanaler. Når universet har sat sig gennem de brede medier, er der ingen grænser for, hvordan Quicks kommunikation kan udfordre sin egen tilstedeværelse.  

En skovl er en skovl

Det efterhånden fem år gamle bureau, som i sin tid blev etableret af de to Partners-profiler, Bjarne Spellerberg og Peter Boye, slog fra starten sit navn fast på den danske reklamescene ved ikke at være bange for at ”lave reklame”.

– Vi gør en dyd ud af at kalde os et reklamebureau, sagde Bjarne Spellerberg dengang til Markedsføring.

Og der er ingen grund til at gøre tingene mere højpandede end højst nødvendigt, mener Peter Boye:

– Quick er jo et stykke fysisk pause-underholdning, du typisk køber i den lokale kiosk, ikke en CSR-indsats, der skal redde hvalerne. Derfor er kommunikationen også enkel og direkte på brandet.

Se TV-reklamen for Quick herunder – det er Hydralab, der har skabt animationerne, Supersonic står bag lyd-arbejdet, og Lene Meyer har produceret filmen.