Hvis man er ”born digital”, som den danskfødte rejsesøgemaskine Momondo må siges at være, så er marketingudfordringerne – og mulighederne – naturligvis nogle helt andre, end hvis man fx er en gammel produktionsvirksomhed med et analogt udgangspunkt.

Det gælder derfor også for Per Christiansen, der er VP, Marketing, hos danskfødte Momondo. Rejsesøgemaskinen er i dag en del af Priceline Group, der også omfatter store rejsesites som kayak.com og booking.com.

Per Christiansen står i spidsen for gruppens globale medieindkøb, og Markedsføring har hevet fat i ham for at høre, hvad Momondo, der har ry for at inhouse massivt på marketingfronten, rent faktisk gør.

Hvilke marketing-ressourcer insourcer/outsourcer I i dag?

– Marketing er en forretningskritisk disciplin hos os som e-commerce virksomhed. Alle aktiviteter er centreret omkring interne data scientists, insights og strategiske plannere. Derfor valgte Momondo lige fra begyndelsen at have alle kompetencer in-house, når det handler om digital performance marketing, forklarer Per Christiansen.

Desuden har Momondo på brand marketing-området et såkaldt ”core team” på planning, copy, art direction, osv. Det suppleres af et stort brandteam af freelancere, produktionsselskaber etc., der kan skalere produktionen.

Men det betyder ikke, at Momondo enøjet sværger til insourcing af alle marketingressourcer, understreger Per Christiansen.

– Vi bruger eksempelvis &Co på større purpose initiativer (f.eks. den massivt prisvindende The DNA Journey-kampagne, red.), for at sikre, at vi udfordrer os selv endnu mere, siger han.

Desuden står Momondo på media-området selv for al planning inhouse.

– Vi forhandler enten direkte med medierne eller ved brug af lokale bureauer. Eksempelvis bruger vi OMD i Danmark, forklarer Per Christiansen.

Hvilke gode og dårlige erfaringer har I gjort jer?

Det tænker Per Christiansen lidt over, før han svarer:

– For os er en diskussion om insourcing eller outsourcing ikke så sort/hvid, som den oftest fremstilles i medierne.

– Vi har bygget et marketing-setup, der kan supportere seks brands globalt, hvilket betyder at vi hele tiden overvejer, hvad der er bedst nu og over tid. Vi har derfor mange gode erfaringer med at ansætte nye kompetencer eller opdyrke dem internt, hvis det ikke er muligt at finde dem i markedet.

Vil I insource eller outsource mere fremadrettet?

– Vi vil fortsætte med at udvikle vores marketing-setup, så det kan leve op til vores vækstambitioner. Og det vil værende i stil med det, vi har gjort hidtil.

Hvad vil du anbefale dine marketing-kolleger?

– Jeg vil anbefale, at man ser på sin egen forretning og vurderer, hvilken rolle marketing skal spille for den nu og i fremtiden. Og på baggrund heraf tager stilling til, om der er marketing-discipliner, der er så forretningskritiske, omkostningsbesparende og procesoptimerende, at man bør have det in-house, slutter Per Christiansen.