Hvis du følger din bank eller sparekasse på Facebook, LinkedIn og Instagram, er du lidt af et særsyn, for det er der ikke voldsomt mange, der gør.

En analyse, som Orbit Red i foråret gennemførte for Markedsføring, viste f.eks., at otte af landets største banker – herunder Danske Bank, Nordea, Jyske Bank, Sydbank og Nykredit Bank – har lige omkring 250.000 followers på Facebook. Tilsammen, vel at mærke.

Det tal er de dog ikke voldsomt imponerede af hos Middelfart Sparekasse, for her har man en følger-base på 14.000. Og set i forhold til at sparekassen har omkring 75.000 privatkunder, er det tal ganske fornemt.

– Relativt set har vi mange følgere i forhold til antal kunder, og interaktionerne vidner om, at de gerne vil os på de sociale medier, siger Kristian Gren, der er chef for marketing og forretningsudvikling i MidSpar, som sparekassen populært kaldes online. 

Og han er ikke et øjeblik i tvivl om, at den lokale forankring gør en stor forskel, når det gælder interaktion og engagement på de sociale medier.

Primært Facebook – men også blog

– Dybest set er de fleste bankers produkter, priser og ydelser ens, men vi har en anden nærhed, end de store banker. Og den fortælling, der knytter sig til os, er i virkeligheden det, der differentierer os, siger Kristian Gren og uddyber:

– I vores tilfælde er det bl.a. fortællingen om en stærk, lokal tilknytning og et betydeligt fokus på samfundsansvar, der bl.a. kommer til udtryk i knap 500 sponsorater og næsten 100 kundearrangementer om året – alt sammen noget, der også kommunikerer godt på de sociale medier. 

Facebook er sparekassens primære sociale medie, men siden 2016 har man også været på LinkedIn og Instagram.

– Instagram bruger vi bl.a. til at kommunikere om oplevelser og forskellige støtteaktiviteter, og så gennemfører vi i ny og næ take-overs, hvor vi lader de unge, som Sparekassen tildeler studie- eller rejselegater, poste på mediet. Det bruger vi også vores blog til. Foreløbig har flere end 100 af vores kunder bidraget med spændende historier og oplevelser fra hele verden på blog.midspar.dk.

Vi er ikke bare penge

Sparekassen kom på Facebook for godt 10 år siden, og dengang var det mest learning by doing, fortæller Kristian Gren:

– Dengang havde vi egentlig ikke en decideret strategi. Det blev til lidt kundesupport, når teknikken drillede, og sommetider svarede kunderne hinanden. Det gav – og giver – en god kundeoplevelse, og selv om vi har professionaliseret det i dag, så har vi faktisk stadig en ret pragmatisk tilgang til Facebook, siger Kristian Gren og tilføjer:

– Også i dag kan vi jo tage dialogen søndag aften – eller agere supportkanal, hvis mobil eller netbanken ikke virker, eller hvis kortet er spærret på skiferien i Østrig. Så jeg oplever, at vi med de sociale medier også har opnået en anden tilgængelighed, end vi havde tidligere.

Alt det kan de store banker naturligvis også, men ifølge Kristian Gren gør det lokale – nærheden – en forskel her.

– Efter min mening er det netop qua denne nærhed, at vi lykkes med at skabe stærke relationer via f.eks. Facebook. Vi mødes jo med kunderne på en anden måde i dag, så for os er de sociale medier en drivkraft til at vedligeholde og udvikle relationer. Vi er ikke bare penge, men meget mere end det.

”Hvad rager det mig”-testen

Ifølge Kristian Gren bruger Middelfart Sparekasse ikke mange ressourcer på de sociale medier: 1 ½ mand fast på drift, dvs. produktion af content og posts – og styring af de forskellige kanaler.

Budgettet på Facebook-marketing er heller ikke astronomisk: Omkring 5.000 kroner om måneden. Men det ser ud til at være tilstrækkeligt.

– Typisk har vi omkring 200.000 besøg på vores Facebook-side om måneden, og på en gennemsnitlig uge når vores posts ud til 40.000. Det synes vi er ganske godt.

Har I nogle retningslinjer eller principper, I navigerer efter, når I poster på Facebook?

– Ja, men ikke som i en firkantet manual. Det vigtigste for os er, at et opslag kan bestå det, vi kalder “Hvad rager det mig?”-testen. Det indhold, der engagerer, er det indhold, hvor vi formår at tale ind til målgruppen og deres behov.

– Hvis vi for eksempel har vundet en pris i Sparekassen, vil vi jo gerne fortælle om det, men vi gør det ud fra en fortælling om, hvad det betyder for vores kunder. Og så taler vi helst direkte til brugerne med ”du” og ”dig”.

Og endelig må et opslag gerne rumme følelser, siger Kristian Gren:

–  Vi bruger gerne humor og emojis og forsøger også, når det er relevant, at gøre opslag personlige og bruge konkrete cases. Så på vores sociale medier gælder i bund og grund den samme hovedregel som i andre medier: En god historie er en god historie.

#Sparekasselove

Det sker jævnligt, at kunder erklærer deres kærlighed til eller tilfredshed med Middelfart Sparekasse – eller en konkret rådgiver – på Facebook. En varm julehilsen fra et ældre ægtepar landede således hos rådgiver Birger Miller i Horsens afdelingen ved juletid for et par år siden. Det blev til et Facebook-opslag, som på kort tid blev set over 10.000 gange. Efterfølgende blev Sparekassen kontaktet af Finanssektorens Uddannelsescenter, der gerne ville bruge opslaget og et interview med Birger i deres markedsføring. Endelig var der en journalist fra DR, der delte historien på Twitter – med hashtagget #Sparekasselove.