På trods af at blogmediet stormer frem som annoncemedie, sidder der stadigvæk mange medieindkøbere, der er forbeholdne overfor blogmediet.

Nogle annoncører har det svært ved tanken om, at det er bloggerne, der former annoncen i form af et blogindlæg. Nogle medieindkøbere er i tvivl om, hvilken annonceeffekt blogannoncering har.

Det mener Adam Abelin, nordisk direktør og partner i Buzzanova.

– Er bloggere ikke også primært unge lyshåret piger i alderen 18-25 år med interesse for mode, lyder en del fordomme.

Disse fordomme, bekymringer og overvejelser besvarer en ny danske analyse, foretaget af mediebureauet Carat i samarbejde med buzzanova, der distribuerer native ads, samt Vizeum, Bloggers Delight og conceptcph.

Analysen viser, at over 1 million danskere læser blogs minimum ugentligt. Gennemsnitsalderen af dem, der læser blogs, er 41 år fordelt med 51 pct. kvinder og 49 pct. mænd.

Der findes +50.000  aktive blogs i Danmark, og der findes stort set ikke det område, der ikke skrives blogs om. Det gælder mad, livsstil, bolig, skønhed, mode, familie, teknologi etc.

3 minutter sammen med dit kundeemne

Analysen viser endvidere, at  blogindlæg kan have stor effekt. 72 pct. af de adspurgte i analysen tror således mere på informationer fra andre forbrugere end fra brands og virksomheder. Til sammenligning er tallet 28 pct. fra display annoncering.

Analysen viser også, at forbrugerne ser sponsorerede indlæg som:

1. Ok og accepteret.

2. Indhold frem for reklame.

3. Værdi for forbrugerne.

Således svarer en bloglæser fra analysen:

– Blogs giver mig inspiration på en måde, jeg ikke får andre steder. Før fik man inspiration af modeller og kendte mennesker. Men bloggere er helt normale mennesker med en fed stil. Dem kan jeg meget bedre relatere til. De minder om mig, og jeg føler lidt, at jeg er i øjenhøjde med dem. De giver et indblik i deres liv, og når de linker til noget, føler jeg, at jeg kan stole på det. Bloglæseren er en kvinde på 25 år.

3 brands med i analysen

Det var 3 meget forskellige brands i form af Kildevæld, Opel og Danske Spil, der indgik i effektanalysen. Native ads i form af blogindlæg og native video udgjorde annonceringsformen.

Konklusionen af case-studierne viser, at vi for 1,6 kr. får 3 minutter med brugeren. Vi har på de 3 minutter vist, at vi kan løfte prøve- og købsintentionen med 15 pct.-point, hvilket vil sige, at det koster os 10,7 kr. pr. købsintention.

Frederik Jespersen, der er Digital Director hos Carat uddyber:

– Det er absolut meget solide resultater, og sammenligner vi med andre digitale kanaler, ser vi slet ikke disse positive udsving på købsintentionen. Det viser, at vi ikke skal måle Native Ads, som vi måler andre digitale kanaler, men måle det ud fra det, som kanalen er stærk til – flytte brugernes holdninger til brand og produkt.

Adam Abelin uddyber omkring analysen:

– Det er navnlig på parametre som adliking, ad recall og tid brugt på annoncen/content, at native ads i form af blogindlæg og video er særdeles stærke. Analysen viser dog også, at der er andre annonceformer, der er væsentligt mere effektfulde end native ads til at generere dækning/eksponeringer i målgruppen.

– Jeg mener heller ikke, at alle native ads former er ligeså effektfulde, som det fremgår af denne analyse. Jeg opfatter blogindlæg og native video, der er kendetegnet ved, at videoen ligger i content, ligner content og med manuel aktivering af videoen, der er ”Formel 1 racerne” blandt native ads.

– Jeg forventer således, at de mere kendte advertorials til sammenligning bliver overhalet i annonceeffekt. Jeg baserer dette på, at en advertorial typisk ikke har samme troværdighed som et blogindlæg, og kan have svært ved at opnå samme relevans.

Hvordan ser fremtiden for sponserede blogs ud?

Hvad siger Adam Abelin siger:

– I takt med at flere og flere læser blogs, at flere og flere annoncører får øjnene op for, at der også er blogs, der harmonerer med deres produkt og målgruppe, samt at annoncørerne bliver fortrolige med at slippe tøjlerne på deres brand og opnår gode resultater ved det, vil vi se endnu flere, der gør sig erfaring med denne form for native ads.

– Hvis blogmediet fremover skal generere ligeså stor effekt, som det fremgår af analysen, er det springende punkt, at bloggerne vælger integriteten fremfor pengepungen. Derfor er det opløftende, at analysen viser, at de faktorer, der motiverer bloggerne først og fremmest er afløb for kreativitet, opmærksomhed, anerkendelse samt en personlig dialog fremfor penge og gratis goder.

– Fremtiden gælder i højere grad de annoncører, der forstår Howard Gossages klige ord fra Advertising Hall of Fame

– Ingen læser annoncer. Folk læser, hvad der interesserer dem og nogen gange er det en annonce.

Fakta om analysen

Analysen omfatter 222.340 læste blogindlæg, 67.476 manuelt aktiveret videoer, 5148 blogger profil besvarelser, 1314 respondenter på effektmåling, 8 bloglæser interviews, 7 blogger interviews, CCS-og partner data.