2 1/2 år på farten som den internationale reklamekoncern BBDO’s vicepresident med ansvar for Norden, Øst- og Central-Europa har mildnet Lars Thomassens syn på den hjemlige andedam.
Hans vigtigste budskab handler om en optimistisk vurdering af den danske reklamebranches muligheder i den ny økonomi, men selv det danske skattesystem får delvist positive ord med på vejen.
– Når en dansker når op til et vist lønniveau, så kan flere penge ikke rigtig gøre ham mere glad for jobbet. Glæden er nemlig overvejende på skattevæsenets side. Det betyder, at man skal evne at skabe større glæde gennem at gøre jobbet interessant. Og det er ikke så tosset en effekt. Det er langt sværere, men det kan medvirke til at give os et forspring i forhold til at udnytte den ny økonomi, siger Lars Thomassen.
Hans job indebærer at han er på farten ofte 3-4 dage om ugen og et nyt land hver dag. Først og fremmest i den del af verden han har ansvaret for, men til tider også til New York til møder i BBDO’s øverste ledelse.
Selvom det giver mange dage væk fra hjemmet, så er han dog fortsat ikke træt af titlen som stærkt rejsende vice-president. Rygter i det sene forår om, at han var på vej væk fra BBDO kommenterer han således:
– Når man som mig har været selvstændig i mange år, så kræver det tilpasning på begge sider at indgå i ledelsesgruppen i en stor international organisation.
Lars Thomassen er ikke voldsomt imponeret over internet-situationen i de store internationale bureau-grupper, og han ser faktisk Norden som værende i en langt mere gunstig position i forhold til at udnytte internettet. Selvfølgelig er den amerikanske IT-industri teknologisk foran, men når det gælder reklamebranchen, så er de store reklamekoncerner i New York og London kolosser på lerfødder.
– Du oplever ikke en bureau-præsentation i England, hvor internettet bliver nævnt, siger Lars Thomassen.
MEGAMULIGHED
Den store udfordring handler om at integrere internettet som en naturlig del af bureauernes kompetenceområder. Men for ham handler det altså ikke om at gøre det for at følge med. Det handler derimod om at udnytte muligheden for at etablere og fastholde et forspring.
– Hvis vi får det gjort rigtigt, så har vi en megamulighed for at skabe en skandinavisk model, siger Lars Thomassen, hvis optimisme bl.a. bygger på oplevelsen af kulturelle forskelle.
– De store bureauer i først og fremmest New York er langt mere hierarkiske og pakker derfor tingene meget mere ind. Vi er langt mere direkte i Norden, og vores kultur bør give os en god mulighed for at opretholde et forspring, når det gælder anvendelsen af internettet, siger Lars Thomassen. Det største kulturelle handicap ser han som vores magelighed og deraf manglende mobilitet.
BRUG FOR KREATIVITET
– Prisen for at udnytte mulighederne vil blive et opgør med mageligheden, siger Lars Thomassen.
Han ser de største vanskeligheder rent fagligt i form af evnen til at få de forskellige kompetenceområder til at fungere sammen. Han tror dog ikke på, at man skal smelte det hele sammen lige såvel som, at han ikke tror på, at web-bureauerne vil komme til at overtage massekommunikationen.
– Kreativitet, som vi kender det idag, vil der fortsat være brug for, og jeg tror på, at vi fortsat vil have de forskellige kasser repræsenterende forskellige kompetencer. Men internettet vil influere på alle, og det er egentlig fascinerende, hvor meget nyt vi skal sætte os ind i, hvis vi tager udfordringen op, siger Lars Thomassen.
På den anden side kan man sige, at udfordringen at få de forskellige kasser til at spille sammen ikke er mindre hos de store bureauer i USA og England – måske snarere tværtimod, hvis man lytter til Lars Thomassens oplevelse af systemerne som tunge og hierarkiske organisationer.
Han vurderer da også, at den danske bureau-branche allerede er i bevægelse og peger i den sammenhæng på sit eget bureau, der fik ny ledelse for under et år siden og på Wibroe, Duckert & Partners, der er i fuld gang med at etablere et one-stop shopping koncept under navnet People Group.