Fra Kampanje i Norge:
- Reklametalent håndplukket til Accenture i New York: ”Frygtindgydende”
- Norsk reklamechef om verdens strengeste reklamelov: – Flovt for os som branche
- Polestar lægger sig fladt og ændrer reklame
1: Reklametalent håndplukket til Accenture i New York
Sollin Sæle, som i disse dage arbejder som kreativ på det norske reklamebureau Anorak, er blevet hentet til Accenture Song i New York.
”Det er dritgøy! Jeg var i New York og fik en mail fra en af de bedste kreative ledere i verden, Jason Kreher, hvor han skrev, at han ville arbejde med mig. Jeg sov ikke den nat overhovedet. Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, for jeg trives i Anorak. Jeg vidste ikke en gang, hvordan han kunne vide, hvem jeg var, siger Sæle til Kampanje.
Sæle har den seneste tid gjort seg bemærket med kampagner som Grünerløkka-kampagnen #beholdoslo og senest sølv i talentkonkurrencen Young Lions i Cannes. Til dem, som kom med jobtilbud, har Sæle først svaret, at hun ikke ønsker at arbejde i en ”vaskemaskine, hvor man trykker på et program og får det ud, man forventer”.
”Jeg sagde. at jeg ikke vil lave Superbowl-reklamer, og at jeg hellere vil arbejde mere utraditionelt. I mailen fra Jason skrev han, at han hørte, at jeg gik rundt og sagde, at jeg ikke ville pitche Superbowl-reklamer,” siger hun og griner.
På spørgsmålet om, hvorfor de valgte at hente det norske reklametalentet Sollin Sæle, tager Jason Kreher i Accenture Song i store adjektiver i brug i eventyragtige termer.
”I Amerika tror vi ikke på eventyr, men vi har hørt om en legende, som stammer fra dybt inde i de norske skove. Det er historien om en mytisk reklame-goblin, som var ganske lækker, men som også var frygtindgydende. Hun havde en enorm hjerne og havde magten til at tryllebinde folk med hendes skrevne troldom,” siger Kreher.
Videre siger han, at kongerne og dronningerne i Accenture Song har forlangt. at Sæle bliver ”fanget og transporteret til Amerika til deres nederdrægtige markedsføringsformål”.
Udover Kreher kommer hun til at arbejde med David Droga, som er adm. direktør i Accenture Song.
Konsulentgiganten Accenture lancerede i 2009 sit nye bureautilbud Accenture Interactive og toppede satsningen med at købe de uafhængige reklamebureauer Karmarama og Droga5 i henholdsvis 2016 og 2019.
Accenture Interactive blev hurtigt en aktør på størrelse med de store kommunikationsgiganter WPP, Publicis og Omnicom på markedet for digitalt design og markedsføring. Tidligere i år skiftede selskabet navn til Accenture Song.
2: Den norske reklamebranche tav, da Norge indførte streng reklamelov

Denne sommer trådte en ny lov i kraft, som pålægger annoncører og influencere at markere reklamer, hvor hud eller kroppe er blevet retoucheret eller manipuleret. Mærkningen må ikke fylde mindre end syv procent af billedfladen. Målet er at slå ned på kropspres blandt børn og unge. Flere reklamefotografer har reageret på loven og frygter, at den mindste form for billedbehandling vil udløse krav om at markere reklamerne som retoucherede.
”Hvis absolut alt skal markeres, så er vi lige vidt. Det bliver resultatet, hvis dette ikke gøres fornuftigt,” siger fotograf Pål M. Laukli til Kampanje.
Han står blandt andet bag kampagner for SAS, Mercedes og Jean Paul Gaultier.
En undersøgelse lave af Kampanje viser, at reklamebranchen har ladet flere muligheder for at komme med indspil til den nye lov gå til spilde. Børne- og familiedepartementet inviterede blandt andet annoncørforeningen Anfo ind til to høringsrunder uden at få svar. Ingen andre har talt annoncørerne ller reklamebranchens sag i høringerne.
”Vi gjorde ikke det, vi burde have gjort. Akkurat som Kreativt Forum, MBL, Mediebureauforeningen, Fotografforbundet og helt sikkert flere andre centrale aktører i branchen. Vi plejer at følge godt med og priotere at sende høringssvar ind, når det er relevant. At det er en hel branche, som ikke har svaret i høringen, er specielt. Her må vi og andre være kritiske over for os selv,” siger leder af Annoncørforeningen Anfo, Jan Morten Drange.
Norske reklamechefer er også kritiske over for sig selv.
”At det alene er fotograf Pål M. Laukli, som hejser advarselsflaget, er flovt for os som branche,” siger adm. direktør i Publicis Norge, Haakon Dahl.
3: Polestar lægger sig fladt ned og ænder reklame
Det svensk-kinesiske elbilmærke Polestar, der blandt andet ejes af Volva, er blevet indklaget til det norske Forbrugertilsyn for vildledende markedsføring. Det er en annonce-kampagne, som har kørt på Facebook denne sommer, hvor selskabet hævder, art ”kun en pre-owned Polestar har 24 måneders garanti”, som har fået folk til at reagere.
”Når Polestar siger, at det kun er dem, som tilbyder mindst 24 måneders garanti, så er det noget, de ved eller bør vide ikke er sandt. Der er masser af aktører, som tilbyder mindst lige så lange brugtbilsgarantier – nogle på biler langt ændre end to-tre år. Så skal du være en seriøs og professionel aktør, så gør du ikke sådan her. Så enkelt er det, og derfor har jeg klaget til Forbrugertilsynet,” siger Bjørn Bentzen til Kampanje.
Polestar var ikke klar over klagen, før Kampanje kontaktede selskabet. Nu har de valgt at fjerne formuleringen i annoncen, efter de er blevet gjort opmærksomme på, hvad de kalder en ”upræcis oversættelse”.
”Det er gået for hurtigt i svingene hos os, det er ganske enkelt resultatet af en upræcis oversættelse. Det beklager vi, og formuleringen er ændret fra vores kanaler,” siger kommunikationschef i Polestar, Kristin Fjeld, til Kampanje.
Har Polestar ikke godt nok styr på sin kommunikation, når man tænker på, at denne annonce har været sådan i et godt stykke tid?
”Som nævnt er det resultatet af en upræcis oversættelse fra engelsk. Den blev fjernet, umiddelbart da vi blev gjort opmærksom på det,” siger Fjeld.
Fra Resumé i Sverige:
- Hemmelige lobbysider brugte store beløb på annoncer i svensk valgkamp
- Kreative kampagner driver markant effekt, viser studie
- Det svenske bureau-kort er under store forandringer
1: Hemmelige lobbysider brugte store beløb på annoncer i svensk valgkamp
“Historisk”.
Sådan beskrives det svenske magtskifte i den internationale presse. Valgresultatet kommer efter en intensiv slutspurt, hvor offensive annoncer, troldehære og hemmelige lobbysider på sociale medier har været hverdag.
Valget 2022 var det første valg, hvor partiernes annonceinvesteringer blev åbnet for alle via Meta Ad Library. Men da Resumé gravede sig ned i data, viste det sig, at afsenderen på en hel del annoncer var utydelig. Det kunne være angrebssider, som handlede om at skyde på venstrefløjspartiernes politik. Det viste sig, at Svensk Næringsliv stod bag to sider – en forening med forbindelse til partiet Moderaterne. På den anden side af det politiske spektrum var sider som “Sverige inför verkligheten”, hvor afsenderne har kobling til Socialdemokratiet.
Til sammen har disse sider annonceret for flere hundredtusinde kroner i de sidste uger før valget.
Meta Ad Library kom til efter Cambridge Analytica-skandalen, hvor det kom frem, at annoncer på sociale medier havde haft afgørende betydning på valget i USA i 2018.
De svenske partier er uenige om meget. Men én ting, der forener dem, er i spørgsmålet om transparens i annonceringen. Flere forsvarer at støtte utydelige afsendere.
“Præcis hvordan pengene bruges, bestemmer de selv (i grupperne, red.). Hvad de udgiver og ikke udgiver, styres af deres egne redaktionelle bedømmelser,” lyder det for eksempel fra Socialdemokratiet.
Bortset fra angrebsannoncer og hemmelige lobbysider, så blev valget 2022 også påvirket af flere store influencere.
Et eksempel er sangerinden Zara Larsson, som fortalte sine millioner af følgere, at hun ville stemme på Vämsterpartiet.
Læs mere hos Resumé:
2: Kreative kampagner driver markant effekt, viser studie
“Crisis in creative effectiveness” af forskeren Peter Field og “The Effectiveness Code” af James Hurman er to studier, som peger på, at effekten af den kreative markedsføring er dalet i 2010’erne.
Nu viser en ny undersøgelse fra Sveriges Annoncører og The North Alliance, at virksomheder, som har vundet priser for kreative kampagner, påvirker blandt andet resultaterne, markedsandele og varemærkeeffekten.
Kreative kampagner har markant effekt, viser svensk undersøgelse:

3: Det svenske bureau-kort er under store forandringer
For bare få år siden dominerede de internationale netværk de svenske bureauer. Men på kort tid har IPG, Publicis, Omnicom og Dentsu fået konkurrence fra lokale netværk som The North Alliance, Gullers Grupp og H&H Group.
De seneste tal fra svenske Resumé viser særligt aggressive vækstplaner hos to af de nye: Arc og Äleven.
Arc lanceredes tre måneder før pandemien og havde fra start en række ansete bureauer med. Siden er det vokset betydeligt, og i 2021 omsatte det nye netværk for næsten 800 mio svenske kroner med et plus på knap 50 mio.

Äleven blev lanceret i 2021 og består af bureauer som Seventy Agency, Humblestorm og Tänkom-gruppen. Äleven omsætter for 375 mio svenske kroner og har sammenlagt 375 ansatte. Målet er at blive en stor international spiller.
Om det lykkes for de nye udfordrere, må vise sig. Historien har vist, at det ofte ender i internationale opkøb.
Læs mere hos Resumé: