Det mest spændende indsalg på “The National Retail Federation Convention# kom på konferencens allersidste dag. Det kom fra Alvin Toffler og emnet var de økonomiske forandringer, der præger vores verden i dag.
Iflg. Toffler er vi hastigt i gang med den 3. revolution Videnssamfundet (den 1. var Bondesamfundet, den 2. Industrisamfundet).

TANKEN OM MASSERNE ER EN SAGA BLOT
Den ny virkelighed vil bestå af tusinder og atter tusinder segmenter indeholdende travle forbrugere med tonsvis af viden i bagagen og uhørte muligheder for at handle, hvor de finder det mest hensigtsmæssigt. One-to-One marketing og individuelle løsninger med skræddersyet tilsnit bliver én af hovedtendenserne, ligesom medarbejdernes viden og kunnen bliver en vigtig parameter. Vi vil have professionel rådgivning og assistance, når der er brug for det. Andre ting finder vi selv ud af. Gad vide om den finansielle sektor også gør det?

DETAILHANDELEN OG TEKNOLOGIEN
En klar melding til detailhandlerne fra Alvin Toffler var, at de må udnytte de nye teknologiske muligheder. Hvis de ikke handler nu, er der ingen vej tilbage.
Samme holdning kom til udtryk i mange af de øvrige indlæg, som hovedsageligt handlede om kundeloyalitet og retail strategier – og mange af dem centreret omkring teknologi.

THINK ELDERLY
Verden er blevet ældre. Det er de store årgange, der har penge, viden, indsigt og erfaring. De ved, hvad de vil – og ikke vil.
En analyse for tekstilsbranchen foretaget af Kurt Salmon Associates forudsiger store forandringer hos forbrugerne – ikke kun den ældre gruppe. Hovedtendenserne er klare:
Forbrugerne vil ændre vaner og prioritere helt anderledes.
Værdisættet forandres. Bl.a. vil værdien af indkøb ikke alene blive vurderet på pris og kvalitet, men i højere grad på den tid, det tager at få fingrene i varerne.
Convenience er stadig et nøgleord. Det skal hele tiden være nemmere, behageligere og hurtigere at handle.
Funktion sættes før fashion. Velvære er vigtigere end at være med på moden.
Ændring i værdisættet samt tidsaspektet vil få indflydelse på forbrugerens opfattelse af at foretage indkøb, og der vil komme en større utilfredshed med selve det at købe ind.
“A brand is a brand“ uanset om vi taler om nationale mærker, handelsmærker eller private labels.
Individuelle, skræddersyede løsninger vil gribe om sig.
Tøjsalg pr. postordre og TV-shopping er stigende.

NYE BUTIKSKONCEPTER
Andersen Consulting forudser at detailhandelen fremover kan opdeles på 4 butikskoncepter.
Det første scenarie; Mega-retailer er en TAM affærde, nemlig “Think Big, Act Big, Manage Big“, og handler således om One-Stop-Shopping, hvor prisen er i bund og sortimentet i orden.
Main Street scenariet kan beskrives som mindre og lokalt fokuseret. En nærbutik, der har, hvad man skal bruge, og hvor detailhandleren kender navnet på sine kunder. Det handler således om One-to-One selling med høj grad af service. Så måske er der muligheder for købmand Johannes Haarkjær, der vil hente dagligvaresalget tilbage til købmændene fra kioskerne?
På den anden side, detailhandlere, der vælger at gå i “multi-kanal“ segmentet, hvor Consumer Direct scenariet handler om at “shoppe any time, any place without any effort“.
Det sidste scenarie handler om Retail-Web, som også tager udgangspunkt i de muligheder, teknologien skaber for os. Her gælder det for detailhandleren om at kunne håndtere flere forskellige kanaler mht. salg, distribution og markedsføring. Ordene “As you like it“ beskriver denne gruppe klart.
De to sidste scenarier er naturligvis afhængige af at betalings-og distributionsmulighederne er til stede.

FOD På FREMTIDEN
Én af de mest spændende nyheder, der blev bragt på bane i New York, var en såkaldt Sko-maskine. Man stikker fødderne i maskinen, og efter få sekunder har du – via dit fodaftryk – bestilt et par nye, skræddersyede sko i Italien. Det er sko da smart!
Det samme gælder de virtuelle og fintfølende muligheder. I øjeblikket er man i færd med at udvikle en handske, så man kan føle og mærke varerne på TV eller på skærmen derhjemme eller på arbejdspladsen. Summa summarum: Handsken er kastet. Hvem griber den – og hvem får aldrig fat?