Vi skal læse flere bøger, skal vi. Derfor deles 100.000 udvalgte bøger gratis ud af frivillige den 23. april. Bøgerne er miljøcertificerede og produceret under særlige CSR-krav.
Initiativet bakkes op af en kampagne orkesteret af den grafiske branche herhjemme, Grafisk Arbejdsgiverforening (GA), der går ind i kampagnen med sponsorat og miljø- og CSR-krav, lyder det i en pressemeddelelse.
Den handler i første omgang om litteraturen, men for GA handler det også om at sætte fokus på forholdene omkring bogproduktion, særligt når det handler om de miljø- og de arbejdsmæssige forhold.
– Danskerne er optaget af, hvor og under hvilke forhold produkter er fremstillet. Men ofte glemmer man det, når det gælder bogproduktion. Det vil vi bruge anledningen til at sætte fokus på, så flere stiller CSR-krav til deres leverandør af bøger og andre tryksager, lyder det fra adm. direktør Thomas Torp fra Grafisk Arbejdsgiverforening.
Grønt kodeks
De 100.000 bøger, der uddeles under kampagnen, er alle FSC-mærkede, og deres miljøbelastning er beregnet med Climate Calc, der beregner miljøbelastningen ved bøgernes livscyklus.
– Den danske grafiske branche har et højt niveau, når det drejer sig om arbejds- og miljømæssige forhold. Overenskomsterne sikrer ordentlige arbejdsvilkår, og vi har en høj miljøstandard med svanemærkede og FSC-mærkede virksomheder, siger Thomas Torp.
GA har gennem mange år arbejdet for at placere den danske grafiske branche i verdenseliten inden for konkurrenceparametrene miljø og CSR,
Det er blandt andet udmøntet i udviklingen af det grafiske CSR-kodeks i samarbejde med HK/Privat. Det betyder, at de forlag, der fx har en CSR-politik, hvor der stilles krav til deres bogleverandører, vil kunne bruge det grafiske kodeks som værktøj og anbefaling.
– Det er vigtigt for os at vise, at kunderne med rette, og uden at det på nogen måde behøver at gå ud over kvalitet og indhold, kan stille skrappe miljøkrav til, hvordan bogen er produceret. De høje danske standarder er med til at gøre danske trykkerier særdeles konkurrencedygtige, siger Thomas Torp.
Du kan læse meget mere om Det Grafiske CSR-kodeks her, og se en film om initiativet her.