Det er en dyr fornøjelse at sløjfe virksomhedens markedsføring.
Det viser en ny forskningsrapport offentliggjort af Ehrenberg-Bass instituttet for marketingvidenskab ved University of South Australia.
Her har forskere fulgt samlet data fra 70 australske virksomheder, der sælger produkter, over 20 år. Fokus er, hvad der skete, da virksomhederne stoppede med at lave markedsføring?
I alt stoppede 56 af virksomhederne på et tidspunkt – i et eller flere år – med at lave markedsføring.
Her er de fem vigtigste konklusioner fra forskningsprojektet:
#1 Uden markedsføring falder dit salg
Den overordnede konklusion er helt klar: Dropper du din markedsføring, falder dit salg.
I gennemsnit faldt salget med 16 procent det første år, og efter to år var salget faldet med 25 procent i gennemsnit, viser rapporten. Efter tre år var faldet i salg i gennemsnit 36 procent.
Selv i virksomheder, der kun stoppede markedsføringen i et år, fortsatte faldet i salg generelt også i det følgende år, selvom de påbegyndte markedsføringen igen.
Der var dog visse virksomheder, som havde vækst, efter de stoppede. Men det var virksomheder, der allerede forinden var i vækst. Og de oplevede, at deres vækst steg mindre, før den efter en længere årrække uden markedsføring faldt.
”Et brand uden markedsføring er som et fly uden motor. Salget faldt for de fleste brands, der stoppede med at lave markedsføring, og faldet blev mere udbredt og større, jo længere tid et brand ikke lavede markedsføring,” lyder konklusionen.
#2 Salget vil falde over en lang årrække
Også over en længere årrække ramte manglen på markedsføring virksomhederne, viser rapporten.
Efter det fjerde år var salget i gennemsnit faldet med 54 procent, efter fem år uden markedsføring var salget faldet med 58 procent og efter seks år med 63 procent.
Efter 10 år havde de virksomheder, der ikke var gået nedenom og hjem, set et tab af salg på i gennemsnit 66 procent.
#3 Store virksomheder bliver ramt mindst
Rapporten viste også, at der var markant forskel på, hvor hårdt en virksomhed blev ramt uden markedsføring alt afhængig af, hvor stort brandet var, inden det stoppede med at lave marketing.
Store brands var klart mindst ramt, konkluderede forskerne. Her var der generelt kun et meget lille fald i salg over de første 1-2 år uden markedsføring, og ingen store brands måtte lade livet.
”Store brands så ud til at være mere stabile efter et eller to år uden markedsføring,” skriver forskerne, der forklarer det med at større brands har ”større mental tilgængelighed end små brands”. Det handler for eksempel om, at kunderne er vant til at bruge dem og ser dem i butikkerne.
”Større brands større mentale og fysiske tilgængelighed vil sandsynligvis i større grad isolere salget fra at falde.”
#4 Små virksomheder risikerer at lade livet
De mindre brands risikerer til gengæld helt at lade livet, hvis de ikke laver markedsføring, lyder det.
Over en bred kam var små virksomheder langt mere påvirkelige over for manglende markedsføring, og flere af de små virksomheder, forskerne har fulgt, måtte erklære sig konkurs.
Selv små virksomheder, der var i vækst inden stoppet med markedsføring, blev hårdt ramt.
“I skarp kontrast (til mellemstore og store virksomheder I vækst, red.) så stoppede væksten hos alle de små brands, der hidtil var vokset, og de faldt under deres udgangspunkt i salg,” lyder det.
#5 Man sparer ikke nødvendigvis penge ved at skære markedsføring væk
Rapporten påpeger, at der kan være mange forståelige grunde til, at virksomheder skærer markedsføringen væk.
”I en recession, eller på andre tidspunkter med finansielle problemer – som når der er akut brug for ressourcerne andre steder i en forretning – så kan markedsføring virke som en undværlig luksus,” skriver forskerne.
Men det kan være en stor fejltagelse, er deres samlede konklusion:
“Selvom det måske er fristende at trække marketingbudgettet for at få et større overskud, viser resultaterne, at det risikerer at sende brandet i en spiral af negativ vækst. Uden fornyelse eroderer den mentale bevidsthed om brandet.”