Vi kender alle vejvreden, der stiger op i os som galde. Bilister, der kører som fjolser med snuden i telefonen. Cyklister, der hopper over for rødt lys i deres stramme cykeltøj.
Men de stereotyper er livsfarlige.
I 2019 mistede 31 cyklister livet på de danske veje – otte af dem blev kørt ned bagfra på en landevej uden cykelsti.
Derfor vil Vejdirektoratet med en ny kampagne, som de fleste af os vil møde i form af store, gule skilte langs landevejene henover sommeren, have både bilister og cyklister til at trække vejret og vise mere hensyn til hinanden.
Kampagnen ”Vi deler vejen” bliver i første omgang sat op langs 13 farlige landevejsstækninger. På kampagneskiltene kan man se en bilist, der kører i god afstand rundt om en cyklist, som kører pænt inde i siden af vejen.
– Vi håber, kampagnen kan ændre adfærd hos både bilister og cyklister, så de bliver mere opmærksomme på hinanden og giver mere plads. Der er alt for mange, der bliver slået ihjel på landevejene lige nu. Fire ud af 10 trafikdrab af cyklister sker på landevejene. Og når man tænker på, hvor få der faktisk cykler på dem i forhold til inden i byerne, så er det alt, alt for mange, siger kommunikationschef Sidsel Addington Bang fra Vejdirektoratet.
" Vi håber, at folk i større grad vil trække vejret og vise hensyn.Sidsel Addington Bang, kommunikationschef, Vejdirektoratet
Er der ikke en fare for med budskabet Vi Deler Vejen, at der også kommer en del vrede imellem cyklister og bilister?
– Jeg tror ikke, nogen som helst ønsker at køre nogen ned. Det er det største mareridt som bilist. Men der er en masse vejvrede derude. Der er også bilister, der kan blive virkelig irriterede, når der ligger 30 cyklister på vejen, så det er svært at komme forbi. Der appellerer vi til, at vi passer på hinanden. Hav lidt overskud i hverdagen. Vi håber, at folk i større grad vil trække vejret og vise hensyn. Og som bilister sidder du bare med en masser kræfter, du skal være varsom med, siger hun.

Pris: En halv million
Kommunikationschefen fortæller, at kampagnen har kostet cirka 500.000 kroner at sætte i søen – de penge er hovedsageligt gået til tryk af de mange gule plakater, der skal stå langs vejene, samt annoncering.
Hele kampagnen er lavet internt hos Vejdirektoratet selv, imens den har fået hjælp til medielanceringen af Calibrate.
– Vi har selv lavet det grafiske arbejde, og så har vi haft en fotograf til at hjælpe os med billederne, hvor vi selv er statister. Så vi har holdt udgifterne nede. Men det koster en del af at lave skilte, siger Sidsel Addington Bang.
Og vi kunne selvfølgelig godt have tænkt os endnu flere midler til at lave et større tryk, tilføjer hun.
Ifølge trafikforsker Tanja Kidholm Osmann Madsen fra Institut for Byggeri, By og Miljø ved Aalborg Universitet er det en god idé at skrue op for fokus på afstanden og samspillet mellem bilister og cyklister.
– Udover at øge sikkerheden kan sådan en kampagne også være med til at øge trygheden for cyklister på landevejene. Det kan eksempelvis være folk, som ellers slet ikke ville komme ud og cykle. Og forskning viser, at trafikkampagner har en effekt på sikkerheden – selvom det varierer i hvor stor grad, siger Tanja Kidholm Osmann Madsen.
Det allervigtigste for at få en effektiv trafikkampagne, forklarer forskeren, er, at mange ser den og gerne ofte.
– For det første skal budskabet på vejen være nemt at afkode og forstå, hvis den skal have en effekt. Og så kan jeg ikke lade være med at spekulere på, om kampagnen er sat op nok steder. Husk selen-kampagnen har haft stor effekt, fordi rigtigt mange har set den, og den er gentaget mange gange. Hvis den her skal have effekt, skal den udbredes endnu mere, siger hun.
Netop det er også målet, forklarer Sidsel Addington Bang. Vejdirektoratet stiller kampagnematerialet til fri afbenyttelse for alle landets kommuner, som direktoratet også er i kontakt med, så kommunerne også vil tage kampagnen til sig.
– Vi har kun lov til at stille kampagner op ved statens veje. Derfor har vi inviteret alle kommuner til at deltage, og der er der allerede mange, der vil, siger hun.
Det er vel centralt, at mange ser sådan en kampagne, hvis den skal have en effekt?
– Jo flere, der ser den, jo bedre. Vi håber, om ikke at blive verdenskendte, så landskendte på den. Vi håber, folk vil lægge mærke til den. Og vi er ret sikre på, den kan være med til at ændre folks adfærd, siger Sidsel Addington Bang.
Et lille spørgsmål slår kampagnen fast
Vejdirektoratet har allerede sidste sommer pilottestet kampagnen, ligesom de også har brugt Gallup til at undersøge, om folk rent faktisk husker den.
Det er det, der gør Sidsel Addington Bang fortrøstningsfuld om, at den rent faktisk lykkes med at ændre bilister og cyklisters adfærd.
– Vi har alle viden nok om, at man skal passe på hinanden i trafikken. Det er ikke det, der mangler, siger hun og fortsætter:
– Vores kampagne er inspireret af en lignende i Norge, som har haft stor effekt. Der kunne de se, at bilister og cyklister fik større forståelse for hinanden. Og vores undersøgelser viser også, at folk husker den.
Der er særligt én detalje, som skal gøre kampagnen effektiv. Udover tre skilte med en bilist, der pænt overhaler en cyklist, stiller Vejdirektoratet også et ekstra skilt op. Her er der i stedet for ”Vi Deler Vejen” spørgsmålet: ”Delte du vejen?”.
– Det skilt kommer tre kilometer efter, at bilisten eller cyklisten har set de første skilte. Refleksionen i det skilt gør, at folk husker den bedre. Det tvinger folk til rent faktisk at tænke over deres adfærd, siger Sidsel Addington Bang.
Det er også planen, at kampagnen skal rulles stort ud i sommeren 2022, hvor Tour de France kommer til Danmark.
Netop derfor er skiltene også i farven gul. Inden da vil Vejdirektoratet med hjælp fra Gallup undersøge, om de reelt har fanget folks opmærksomhed.
– Vi kommer bagefter til at undersøge, om folk har lagt mærke til det, og om de har ændret deres adfærd. Men vi ved også godt, det ikke er klaret med én omgang, og derfor skal den køre de næste mange år, siger hun.
Udover Vejdirektoratet står også Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, Dansk Cykle Union og Transportministeriet og FDM bag kampagnen og vil blandt andet dele den på sociale medier i løbet af sommeren.
