– Det lader til, at danskerne er loyalitetsparate. Folk vil ikke sige, at de agter at være loyale, hvis der ikke er en tendens til det, for folk er ikke ligeglade med, hvor de handler. Derfor er der grobund for flere tiltag, som kan skabe loyalitet.
Sådan siger Klaus G. Grunert, der er professor ved Institut for Virksomhedsledelse og direktør for MAPP, hvor der forskes i kunderelationer i fødevaresektoren, på Aarhus Universitet, efter han har set resultaterne af Dansk Markedsførings Brandindeks.
Dansk Markedsføring vil i 2021 tage temperaturen på en række brancher. Det sker i et helt nyt indeks, hvor der i første omgang stilles skarpt på supermarkeder.
Her har 1.000 respondenter vurderet 13 kæder og to internet-supermarkeder på tre parametre: Brand, loyalitet og bæredygtighed.
Også Jan Møller Jensen, der er lektor ved Institut for Marketing og Management på Syddansk Universitet, er ”enig i, at det ser ud til, at danskerne er parate til loyalitetsprogrammer.”
Om det nye indeks
- Dansk Markedsføring vil i 2021 tage temperaturen på en række brancher. Det sker i Dansk Markedsførings Brandindeks. I første omgang stilles der skarpt på supermarkeder.
- 1.000 respondenter (540 mænd og 460 kvinder) har deltaget i undersøgelsen.
- Data er indsamlet via spørgeskema i perioden 20. december til 8. januar af Usergap.
- Supermarkederne er udvalgt på baggrund af markedsandele offentliggjort i Dansk Handelsblad 2020.
– Fra tidligere undersøgelser ved vi, at de fleste typisk har handlet i to discountbutikker og to supermarkeder. Der har ikke været ret mange, som kun har handlet ét sted, men jeg kan forestille mig, at der er i dag, er mange, som handler i færre butikker på grund af corona. Det kan, ligesom finanskrisen gjorde, skubbe noget, siger Jan Møller Jensen.
Knappen trykket i bund
Undersøgelsen ser dagens lys efter en række store kæder har trykket loyalitetsknappen i bund med lanceringen af nye apps og digitale loyalitetskoncepter som Netto+, Bilka Plus, føtex Plus og Coop Prime. Og noget tyder på, at danskerne tager imod dem.
Eksempelvis er det tidligere blevet oplyst, at føtex Plus-app’en blev downloadet mere end 250.000 gange i løbet af den første uge efter lanceringen i juni 2020.
For kæderne giver de nye apps og loyalitetsprogrammer bedre muligheder for at kommunikere direkte til forbrugerne med personlige og relevante tilbud. Samtidig kan tilbudsmarkedsføringen blive mere effektiv, ligesom den kan måles hurtigere, end hvis den kører på forskellige platforme.
I undersøgelsen svarer 25,5 procent af respondenterne, at de føler sig ”meget” belønnet for deres loyalitet. 32,3 procent svarer ”lidt”. Samtidig svarer 33,1 procent, at et loyalitetsprogram betyder ”meget” for valget af supermarked, mens 28,8 procent svarer ”lidt.”
Kigger man på, hvad der er vigtigt at have i et loyalitetsprogram, peger 51,2 procent på ”billigere tilbud – kun til medlemmer”, mens 37,6 procent peger på ”rabatter og adgang til oplevelser og events” og 33,7 procent peger på ”nem- mere/hurtigere betaling i butikken”.
" Det handler om mere end tilbud.Klaus G. Grunert, professor, Aarhus Universitet
Klaus G. Grunert mener dog, at kæderne bør have et blik for andet end blot at give kunder billigere priser.
Dataindsamlingen kan vise sig at være ganske lukrativ, da den kan bruges til at skabe egentlige præferencer og skabe en større samhørighed mellem kæder og kunder.
– Hvis det er seriøse loyalitetsprogrammer, så er det også et instrument til dataindsamling, der kan bruges til at vise kunderne, at man tager dem alvorligt. Det handler om mere end tilbud. Det har vi ikke så meget af endnu i Danmark, men det tror jeg kommer, siger han.
Læs mere om hvordan loyalitet og bæredygtighed kan gå hånd-i-hånd den kommende udgave af Markedsføring, hvor der også stilles skarpt på den kæde, der igen og igen høster imagepoint hos kunderne.