En af Nordens største IT-leverandører, Atea, havde indtil 2018 ingen dedikeret indsats for søgemaskineoptimering (SEO), men efter at have gjort disciplinen til en central del af marketingindsatsen er antallet af besøgende fra Google steget med over 50 procent, og eCommerce-omsætningen er løftet med 160 millioner kroner på tværs af de nordiske og baltiske lande.

– Det var jo lidt det scenarium, vi drømte om, da vi iværksatte indsatsen, siger Allan Bo Christiansen, eCommerce Manager i Atea, til Markedsføring.

Han fortsætter:

– Vi havde indtil da tænkt meget traditionelt B2B, men var også opmærksomme på, hvor stor en værdi SEO havde i B2C-verdenen, så vi besluttede os for at give os i kast med opgaven.

En stor opgave

SEO er kort fortalt en marketingmetode, der skal forbedre et websites synlighed i søgemaskinernes, altså reelt set Googles, resultater, så virksomhedens produkter bliver mere synlige over for målgruppen, når de googler eksempelvis mobiltelefoner, PC’er eller tablets. 

Og da Atea har en webshop med over 250.000 produktsider på flere sprog, så har det været, og er fortsat, ”en stor opgave” at få IT-leverandørens produkter op i toppen af Googles resultatliste.

– Det har været en stor investering for os. Jeg kan ikke oplyse, hvor meget, vi har brugt på dette, men vores ROAS (Return on Advertising Spend, red.) på SEO er rigtig, rigtig fornuftig, siger Allan Bo Christiansen.

Hyrede specialister

Atea har siden begyndelsen på SEO-indsatsen i 2018 arbejdet sammen med bureauet InboundCPH, der er specialister i digital markedsføring, herunder SEO, da Atea besluttede sig for at finde ekstern hjælp til SEO-opgaven.

Kort om Atea

  • Atea-koncernen beskæftiger mere end 1.400 medarbejdere og er repræsenteret i hele Norden og Baltikum.
  • Virksomheden er noteret på Oslo Børs.
  • Ateas danske forretning omsatte i 2019 for seks milliarder kroner og fik et underskud på 12 millioner kroner.

– I de 25 år, jeg har arbejdet med SEO, har jeg kun få gange set så imponerende et resultat som følge af SEO. Mange virksomheder og eCommerce-selskaber vil helt sikkert kunne lære af Atea, siger Henning Madsen, Head of SEO hos InboundCPH.

Ifølge Allan Bo Christiansen har erfaringerne fra SEO-arbejdet medført, at disciplinen i dag er blevet ”en naturlig del” af al udvikling og alle aktiviteter inden for eCommerce hos IT-leverandøren.

– Vi har investeret kraftigt i at rådgive og træne vores medarbejdere på tværs af alle afdelinger og lande i SEO, så vi hele tiden er oppe på tæerne, siger han.

Arbejdet foregår med udgangspunkt i den danske del af Atea, og SEO-arbejdet har også medført indholdsoptimering, ligesom IT-leverandørens website har fået en overhaling i samarbejde med Ateas udviklere.

" Vores fokus på SEO har medført en øget opmærksomhed omkring det vækstpotentiale, der er i vores digitale kanaler.
Allan Bo Christiansen, eCommerce Manager, Atea

Krumtap i digital transformation

For Allan Bo Christiansen har resultaterne fra SEO-indsatsen også medført, at der bliver lyttet højere oppe i hierarkiet, når han præsenterer dem for nye, digitale planer på marketing og eCommerce-området

– Vores fokus på SEO har medført en øget opmærksomhed omkring det vækstpotentiale, der er i vores digitale kanaler. Samtidig bliver det digitale mindset nu også tænkt ind andre steder i Atea og i alle andre divisioner. Dermed er SEO blevet en helt væsentlig faktor til at drive vores digitale transformation, siger han.