Nu skal det være. De bunker af video-kassetter, der cirkulerer rundt i de danske hjem som udlejnings-videoer, skal kommercialiseres.
Baggrunden er, at mediet rent faktisk virker, og tanken om at sælge reklamer til video-filmene er derfor dybt logisk – der er blot aldrig nogen, som er gået ind i markedet på almindelige professionelle vilkår, og derfor har man ikke set andet end nogle få og meget usystematiske eksempler på reklamer ved video-filmene.
Den udfordring har Dansk Video Reklame taget op. Bag firmaet står Martin Christiansen og Bent Jacobsen, der tidligere bl.a. har været på Dansk Reklamefilm. Målet er at etablere en salgsorganisation, tilføre mediet seriøsitet og troværdighed og til det formål har de investeret i omfattende analyser til at underbygge deres budskaber.
Det gælder bl.a. analyser af holdningen hos reklame- og mediebureauer samt annoncører.
– Der er sådan set en fornuftig interesse hos markedet, men den er selvfølgelig præget af, at det er et nyt medie, man ikke ved meget om. Risikoen for, at der spoles over reklamerne er et af de store tvivls-spørgsmål, og sammenlangt kan man sige, at det kræver dokumentation og viden, hvis vi skal overbevise markedet om mediets muligheder. Og det har vi så skaffet nu, siger Bent Jacobsen.
81,6 pct. af de danske husstande har en video, men når det gælder leje-markedet på ca. 170 mio. kr. om året, så er der tale om et klart ungt medie i stil med biografer. På månedsbasis kan man få kontakt med 49 pct. af de 13-19 årige, 59 pct. af de 20-24 årige og 39 pct. af de 25-29 åriger. De tilsvarende tal på halvårsbasis er 78, 87 og 75 pct..
Det centrale spørgsmål er selvfølgelig, om publikum gider se reklamefilm, og spørger man dem direkte er det kun 15-20 pct. der er interesseret i reklamer.
– På den anden side: hvis man spørger nogen, om de er interesserede i at få flere reklamer, så får man næppe bedre tal på andre medier. Derfor er det en opgave at tilrettelægge det på en sådan måde, at vi opnår accept, siger Bent Jacobsen, der samtidig fremhæver, at mindst 50 pct. ser forfilm – og ønsker at se forfilm – og derved har man publikum i den situation, hvor reklamerne kan eksponeres.

ERINDRING OVER TV
Han er desuden temmelig tilfreds med resultaterne af en Vilstrup-analyse over effekten af fem reklamespots i forbindelse med filmen Æblemostreglementet. 60 pct. havde set reklamerne, og den hjulpne og uhjulpne erindring på de enkelte spot var på et klart højere niveau end tv-reklamer, men ikke helt så høje som i biografen.
– Eksponerings-situationen minder meget om biografen og mange af de kvalitative egenskaber ved bio-mediet kan bruges på videoer – omend ikke på helt samme niveau. Men vi kan notere en erindring, der ligger klart over både tv, dagblade og outdoor, og derfor kan vi tilbyde nogle kontakt-priser, som ligger væsentligt under de andre medier, siger Bent Jacobsen.
De vil først og fremmest satse på at sælge reklamer i forbindelse med såkaldte A-film – d.v.s. kvalitets-film, som der kun er et begrænset udbud af hver måned. De har allerede en aftale på plads med Scanbox, og forventer snart at have en aftale med Nordisk Film. Herudover vil de søge aftaler med andre af branchens selvstændige udlejere.
En A-film i et oplag på 5000 kassetter kan på basis af tallene give en eksponering overfor lidt under 230.000 danskere, og det vil Dansk Video Reklame have 30.000 kr. for.
Bent Jacobsen erkender, at en pris på det niveau med det antal film, der er interessante, ikke kan bære en forretning. Derfor satser de da også på at få flere lande med – Scanbox-aftalen gælder f.eks. Norden.
– Der findes stort set ikke nogen tilsvarende selskaber i Europa, men grundomkostningerne er de samme, om det er Danmark eller Tyskland. På den måde kan vi søge at få en størrelse, der kan bære. Hertil kommer selvfølgelig, at prisen er sat for at komme ind på markedet. Går det godt, så vi efterhånden vil kunne tage en pris, der svarer til værdien, så hjælper det også på mulighederne, siger Bent Jacobsen, som ydermere peger på perspektivet i medieudviklingen, hvor DVD, downloading fra internettet og pay-per-view kan skabe nye markedsmuligheder for en salgsorganisation som Dansk Video Reklame.