De færreste danske smartphone-ejere lader telefonen ligge uberørt længe. De bruger de ”magiske” devices, når de ser TV, når de køber ind, og når de færdes… alle steder.

Studier viser, at 87 pct. af danskerne bruger en eller flere second screens, mens de ser tv. Vores tidsforbrug på mobilen er vokset eksplosivt, og det er i dag ikke unormalt at bruge den til også at se tv på, siger Mikkel Hagedorn, Head of Innovation, GroupM Nordic.

– Vi befinder os altså i et helt nyt medielandskab, hvor indhold i stigende grad er uafhængigt af platforme, af brugskontekster og devices. Medier og marketing er med andre ord blevet for de omstillingsparate. Teknologier og nye forbrugermønstre er med til at transformere vilkårene for virksomhedernes markedsføring.

Mikkel Hagedorn og hans kolleger står i spidsen for GroupM’s ”What’s Next” konference, der i år afvikles sammen med Mediacom, Mindshare, MEC, Maxus og Mediabroker den 19. og 20. marts i Terminalerne i København.

Digitalisering & disruption

Overskriften for årets konference er ”Illuminate the Future”, og fokus er på disruption, teknologi, content og data. Hvorfor lige de nøgleord?

– Det er lettere at svare på ved at fortælle lidt om de trends, vi ser lige nu i markedet, fortsætter Mikkel Hagedorn, ”og de tendenser er”:

• Digitalisering samt medie- og platformsfragmentering:

– Vi går fra mange brugere per kanal og program til mange devices, kanaler og apps per bruger. Kompleksiteten øges betragteligt rent marketing- og kommunikationsmæssigt.

• Fra massekommunikation til 1:1 kommunikation:

– Hvor vi fra Gallups Indeks Danmark og TV Meter ved meget om målgruppers mediaforbrug, så ved vi nu ekstremt meget om den enkelte Facebook- eller Google-bruger. Adfærden på de sociale medier er en meget valid målstok for en persons sindstilstand. Til gengæld ved vi mindre om den digitale mediascene som helhed.

• Fra breaks til instream:

– Forbrugernes indholdsforbrug er stort, og deres opmærksomhed flygtig. Engagement og involvering vil derfor opnås ved at være instream og relevant – og gennem fx videoindhold frem for tv-reklamer.

Det er meget godt Mikkel Hagedorn, men hvorfor invitere til en konference med titlen ”Illuminate the Future”?

– Rolig nu, det kommer her. Medier, annoncører og vore samarbejdspartnere skal have det bedste koncentrat af den nye virkelighed, og det sker i selskab med de førende eksperter inden for content, data, teknologi og de strukturelle forandringer, vi populært kalder for disruption.

Vi skal også skabe data

Men hvorfor lige nu?

– Vi er nu ved et punkt, hvor de fleste kan skaffe og anvende data, men for at udfolde paletten fuldt ud, er vi også nødt til at blive eksperter i at skabe data. Og her kommer vi tilbage til second screeningen.

– For hvordan når vi de brugere, der lige pludselig opsluges af deres mobiltelefon i stedet for at se på deres first screen, hvor vi så ivrigt forsøger at eksponere dem for reklamer fra? Vi udvikler selvfølgelig en kanal, hvor vi både kan ramme brugerne, få dem i tale gennem engagement og ikke mindst indsamle data om dem.

– Data er nemlig et afledt produkt af digital interaktion, og her bliver digitalt berigede produkter som eksempelvis second screen løsningen BioSpillet og Internet of Things (IoT’s) særdeles interessante.

– BioSpil er en ny og innovativ mediekanal, hvor brugerens smartphone fungerer som spillekonsol og joystick til lærredet i en biograf. Det er bare nogle få af de tanker, vi agter at dele til What’s Next konferencen, slutter Mikkel Hagedorn.

Læs mere om konferencen her.