S-regeringens tre støttepartier – SF, Enhedslisten og De Radikale – oplyste ifølge Ritzau fredag 12. juni i en pressemeddelelse, at de arbejder på at få den nuværende ”Nej Tak”-ordning vedrørende reklameaviser erstattet af en ”Ja Tak”-ordning.

Det sker i forbindelse med de verserende klimaforhandlinger, og baggrunden er blandt andet, at ”der er tale om et hjernedødt papirspild”, som SF’s miljøordfører, Carl Valentin, formulerer det i meddelelsen.

Grakom: Stærkt problematisk

Forslaget får ingen opbakning fra brancheforeningen Grakom, der blandt andet organiserer en stor del af de trykkerier, som producerer reklameaviserne herhjemme.

– Det vil være stærkt problematisk at indføre en ”Ja Tak”-ordning, siger Thomas Torp, administrerende direktør i Grakom, som peger på, at en ”Ja Tak”-ordning ”vil have en lang række negative effekter på samfundet”.

Grakom mener blandt andet, at en ”Ja-Tak”-ordning vil have en minimal miljø- og klimaeffekt, da langt de fleste husstandsomdelte reklameaviser genbruges, og at papir brugt i dansk producerede reklameaviser primært ”kommer fra ansvarligt skovbrug i Sverige og Finland”.

Dertil kommer, at stort set alle, ifølge Grakom, i dag kender ”Nej tak”-ordningen, og ”dermed allerede har taget stilling til, om de ønsker at modtage tilbudsaviser”.

Endelig vil ”en begrænsning af den nuværende ”Nej tak”-ordning medføre, at markedsføringen digitaliseres yderligere, ”så annoncekronerne i endnu højere grad vil gå til internetgiganter som Google og Facebook, der kun betaler minimal skat i Danmark”, lyder det fra Grakom.

eTilbudsavis-stifter: Vil accelerere den digitale tilbudsavis

Hos Tjek, der står bag appen eTilbudsavis, tages der ikke overraskende mere positivt imod forslaget fra støttepartierne.

Christian Birch, medstifter og CEO, mener ifølge en pressemeddelelse således ikke, at en ”Ja Tak”-ordning vil få negative konsekvenser for detail-kædernes mulighed for at markedsføre sig bredt, hvilket var et kritikpunkt af forslaget, som Dansk Erhvervs direktør, Brian Mikkelsen, fremsatte over for Ritzau 12. juni.

– Vi har allerede gennem de seneste år set, at andelen af danskere, der læser tilbudsaviserne digitalt frem for trykt, er steget. Alene fra første til andet halvår i 2019 steg andelen med 10 procent, siger han i meddelelsen.

Christian Birch fortsætter:

– Vi forudser, at en ”Ja Tak”-ordning vil mere end fordoble andelen af de danskere, der læser tilbudsaviser digitalt. En ”Ja Tak”-ordning vil dermed accelerere den udvikling, der allerede er i gang med digitaliseringen af tilbudsaviserne.

Tjek står bag appen eTilbudsavis, der har eksisteret siden 2009, og som siden er blevet downloadet mere end to millioner gange.