Når det røde Ø-mærke i år kan fejre 25 års fødselsdag, så sker det med en række successer i baggagen.

Fødselaren er nemlig blevet et velkendt mærke, som 98 pct. af befolkningen kender, og otte pct. af det, der i dag havner i danskernes indkøbskurve, er økologiske produkter.

Hos Landbrug & Fødevarer (L&F) er man glad for Ø-mærkets succes, men i stedet for at hvile på laurbærerne, tænkes der på fremtiden.

-Lige nu har vi i L&F en ambition om 10 pct. eksportvækst om året frem til 2020. I 2013 havde vi en øget eksport på 31 pct. så 10 pct. er ikke urealistisk. Og der vil fortsat være stort potentiale for vækst også efter 2020, lyder det fra økologichef i Landbrug & Fødevarer, Kirsten Lund Jensen, i en pressemeddelelse.

– Vi mener, at en femdobling af den økologiske eksport de næste 25 år, er en realistisk og spændende ambition at arbejde efter, og så vil værdien af den økologiske eksport nærme sig 8 mia. kr., fortsætter hun.

Samtidig er målet for det danske hjemmemarked, at det holder en gennemsnitlig vækstrate på tre pct. Hvis det sker, vil omsætningen i Danmark også runde 15 mia. kr. i 2040.

-Nogen vil måske mene, at det er dybt urealistisk at salget af økologiske produkter samlet set nærmer sig 25 mia. kr. i 2040, men for 25 år siden havde ingen heller troet, at Ø-mærket skulle blive Danmarks mest kendte fødevarebrand. Mulighederne er der – specielt på eksportsiden, vi skal bare forstå at udnytte dem, siger Kirsten Lund Jensen.

/ritzau/jml