Som humanitær organisation uden de store midler kan det være svært at bryde igennem mediestøjen. Især hvis målgruppen er unge mænd. 

Men da organisationen FANT – Football for A New Tomorrow – indledte et samarbejde med Mandsholdet, skete der noget.

I fællesskab lancerede partnerne – der blev bragt sammen af bureauet Eiffel – en humoristisk kommunikation med masser af seksuelle hints. Blandt andet legede man med ordet “donere”, som i en række memes på Facebook og Instagram blev twistet til “donanere”.

Målet var få unge mænd til at donere penge til FANT’s arbejde for at skabe bedre livsvilkår for børn, unge og handicappede via sport.

Janus Hansen, kreativ direktør hos Eiffel siger i en meddelelse om samarbejdet:

”Vi havde længe fulgt Mandsholdet og er selv vilde med deres univers og måden, de er i dialog med deres målgruppe på. Så vi synes, at de var en helt rigtig samarbejdspartner for FANT. Og hvad der startede som nogle kreative brainstorms, endte med, at drengene tog til Sierra Leone for at sprede de gode budskaber”. 

“Alkohol og lommebillard”

I løbet af den seneste måned har Mandsholdet gennem sine opslag sat fokus på FANT, og løbende engageret flere hundrede tusind følgere – primært mænd – med indslag fra det lille vestafrikanske land. 

For de, der måske ikke kender Mandsholdet, så er der tale om et sports-og satiregruppe, der dagligt engagerer godt 80.000 fodboldfans på tværs af Facebook og Instagram. 

Det sker gennem det, de selv meget malende kalder ”en syndflod af satirisk indhold centreret om landsholdet, provinsliv, alkohol og lommebillard”. 

Og ifølge Mandsholdet er de nået ud til ”flere hundrede tusind mennesker”, samtidig med, at de har samlet over 30.000 kroner ind,

Har været svært

Organisationen FANT arbejder for at skabe bedre livsvilkår for børn og unge i udviklingslande med udgangspunkt i sporten.

" Unge mænd er notorisk umulige at få til at bruge deres flygtige opmærksomhed på humanitært arbejde.
Toke Hanghøj, en af de tre stiftere bag Mandsholdet

Og ifølge Cecilie Hauerberg, stifter og sekretariatschef hos FANT, har man generelt haft vanskeligt ved at engagere især unge mænd:

”Som en organisation der har vores udgangspunkt i sport og fodbold, har vi altid tænkt at det var oplagt for os at kunne mobilisere de unge, der selv spiller og interesserer sig for fodbold. Men det har vi haft svært ved,” siger hun, der nu glæder sig over de foreløbige resultater. 

”Ikke kun for sjov”

Toke Hanghøj er den ene af de tre stiftere bag Mandsholdet.

Og han genkender Cecilie Hauerbergs frustrationer over at have vanskeligt ved at nå ud og engagere unge mænd.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mandsholdet sammen med et lokalt hold i Freetown, Sierra Leone. Foto: PR.

”Unge mænd er notorisk umulige at få til at bruge deres flygtige opmærksomhed på humanitært arbejde,” siger han i meddelelsen og tilføjer:

”Internettet er deres legeplads, så hvorfor skulle de stoppe op og lytte efter, når snakken falder på komplicerede og ofte snork-kedelige emner som sygdom, udviklingsarbejde og politiske konflikter?”

Selv er Mandsholdet med Toke Hanghøjs ord ”gået til opgaven med en tro på, at det ikke behøver at være kedeligt at ’redde hele verden’.”

”Og vores følgere har vist sig at elske det. Så vi bilder os ind at folk bag skærmene ikke kun har fulgt med for sjov,” siger han.