I foråret blev aktieoptioner for medarbejdere i IT-branchen brugt som et af de helt store argumenter for at skifte til internetbranchen. Det var historier om rige medarbejdere, der blev motiveret til at yde noget ekstra og samtidig skabte sig en formue, der fik mange til at satse på en karriere hos et af de store internetbureauer. Siden det gyldne forår, hvor lederne i IT-branchen næsten kunne gå på vandet, har nedturen blandt IT-aktierne ændret situationen noget.
– Der er ingen tvivl om, at det var rigtig skægt at være med i foråret, da kursen toppede. Det motiverer, når det går godt, for det firma, man arbejder i, siger Claus Jensen, direktør i Framfab, hvor aktiekursen toppede på 323 i begyndelsen af marts. Siden er den faldet til omkring de 80 og har været helt nede på kurs 62.
Hos Framfab benytter man sig ikke af optioner, men af såkaldte warrants, der gør det muligt for medarbejdere at købe en mulighed for at købe aktier i fremtiden. De betaler selv for muligheden, men til gengæld er deres ret til at tegne aktien ikke afhængig af, om de bliver i virksomheden. Fællestrækket med optioner er, at muligheden for at indløse papiret ofte ligger ude i fremtiden. Ingen er derfor “tvunget“ til at blive i Framfab, selvom deres belønning er lige om hjørnet, men til gengæld ligger der en økonomisk risiko idet man køber retten i stedet for at få den. Claus Jensen understreger dog, at ingen af medarbejderne har warrants, som kan realiseres før til december, hvor de fleste altså vil have to år til at indløse optionerne, når de finder kursen rigtig.
– Da vi i sin tid tilbød medarbejderne muligheden for at tegne warrants, gjorde vi et stort nummer ud af at forklare at der var tale om “en lottokupon med bedre sandsynlighed for udtrækning“, men absolut ingen garanti for at blive millionær på et par måneder, siger han.

GULEROD FOR NYE MEDARBEJDERE
Hos konkurrenten Icon Medialab har alle medarbejdere aktieoptioner. Her er aktiekursen også været udsat for en nedtur i foråret. Den toppede i begyndelsen af februar på kurs 320, men allerede den 25. april var kursen 91,5 og nu ligger den omkring 140. Thor Birkmann, adm. dir i Icon Medialab i Danmark mener dog ikke, at årets første kvartal alene bør være en reference, der kan bruges til noget.
– Men det er da ikke positivt for motivationen, at kursen er faldet. Vores optioner har dog ingen downside. Man kan altså ikke miste noget, da man ikke behøver benytte sig af optionen, hvis markedskursen er lavere end den man kan købe til. Optionen bliver præsenteret for nye medarbejdere som en gulerod og ikke en del af lønnen og måske derfor har det ikke rigtigt ramt os, siger Thor Birkmann, der ikke føler, at det har ramt bureauet hverken på motivation eller muligheden for at holde og tiltrække nye medarbejdere.
– Men det kan naturligvis komme. Ansøgere spørger ikke så meget til dem som tidligere, siger han.
Claus Jensen fra Framfab fornemmer heller ikke, at warrants har betydet noget særligt for motivationen blandt medarbejderne.
– Vi har ikke en kultur, hvor aktiekursen bestemmer dagsformen. Det ville også være en følelsesmæssige rutchebane, sådan som kurserne har udviklet sig i de ca. 14 måneder, vi har været på børsen. Til gengæld har warrants og optioner en stor psykologisk effekt, når vi rekrutterer. Udover at det er rart at få muligheden for medejerskab, er det også et stærkt signal at have et program. Det er ligesom efterhånden adgangskortet til “de modernes klub“. Men når du er ny medarbejder er det jo interessant at kursen er så lav som muligt, for så er vækstpotentialet større.

FRIVILLIGT AT VæRE MED
Hverken hos Framfab eller Icon Medialab har man planer om at droppe warrants eller optioner i fremtiden.
– Optionssystemet fortsætter, men vi undersøger muligheden for at kunne komme de medarbejdere i møde der fik tildelt i foråret – mere kan jeg desværre ikke sige, siger Thor Birkmann.
Claus Jensen understreger, at man ikke har en løbende strøm af warrants som man tildeler når folk starter.
– Vi kører programmer et par gange om året, så det er ikke sådan at vi nu har en masse warrants liggende nede i skuffen til en alt for høj pris. Derimod er der en lille håndfuld af vores medarbejdere, som har langt op til deres indløsningsmål, da de var med på programmet i foråret. Dem taler vi med, og forsøger at løse tingene. Endelig skal man jo understrege, at det er frivilligt om man har lyst til at være med, siger Claus Jensen.
Et andet bureau, som har benyttet sig af medarbejderoptioner, er Mousehouse, der er en del af Cell Network. Her har kursen også taget en gevaldig tur ned af skalaen fra den i begyndelsen af året lå på kurs 118, toppede den i begyndelsen af februar ved 267. I dag ligger Cells kurs omkring kurs 50. Det har dog ikke været muligt at få en kommentar fra Caroline Søeborg Ohlsen, adm. direktør i Mousehouse.