Plakatsøjler i store dele af København blev fra begyndelsen af marts udsat for massivt hærværk. Det er AFA JCDecaux, der står bag i alt 2400 reklamepladser på buslæskure, informationsstandere og reklamesøjler. Hærværket skete specielt på Fredriksberg og en del af Nørrebro, hvor man blev mødt af synet af smadret glas, skævvredne rammer og iturevne plakater.
Hvem det er, der ødelægger, vides ikke med sikkerhed, men i en TV-nyhedsudsendelse indrømmede en redaktør af et blad for autonome, at de i bladets spalter havde bragt et læserbrev med en opfordring til at ødelægge reklamerne.
Salgsdirektør Palle Jacobsen, AFA JCDecaux, har før været udsat for hærværk mod reklamepladserne, når fx Tina Kjær var på plakaterne. Men det blev klaret ved at sende gratis plakater, til alle der ønskede det. Og det havde AF JCDeacux ikke noget imod.
– Hundrede glas på en nat som vi nu ser synes velorganiseret, men vi ved ikke mere om gerningsmændene, end vi hørte på TV, fortæller Palle Jacobsen.
AFA JCDecaux var slet ikke gearet til situationen. Man havde fx ikke nok glas hjemme. Nu har man fået polycarbonat “glas“ til udskiftningerne, og samtidig har man ansat fem hold af servicemedarbejdere til at vedligeholde reklamepladserne.
Man besluttede fra en start, at man skyldte kommuner og borgere, at de ødelagte reklamepladser skulle laves med det samme. Udgiften til reparationerne gik de værste dage op på omkring 80.000 kr.
– Vi er forsikrede, men jeg er altid skeptisk over for kryptiske paragraffer, konstaterer Palle Jacobsen.
Hans reaktion er harme over ødelæggelserne, mens borgere og annoncører har været meget venlige og medfølende.