Landets største spiller på outdoor-markedet, AFA JCDecaux, har lanceret en ny enhed, Alpha. Laboratoriet, der kaldes et internt startup, gik officielt i luften 1. marts.

– Det lyder måske lidt smart med et internt startup, men det er en organisatorisk nødvendighed for at et projekt som dette lykkes. Hvis vi lagde Alphas opgaver og visioner ind i vores daglige driftsorganisation, ville projektet ikke overleve seks måneder, siger Karsten Rask Mikkelsen, Commercial Director i AFA JCDecaux.

Alpha er i fuld gang med det første pilotprojekt, og det varer ikke længe, før sløret kan løftes for resultaterne af dette.

Projektet er udviklet i samarbejde med teknologivirksomheden AllUnite samt nogle modige annoncører, og det testes af på AFA JCDecauxs digitale skærme i Fields.

– Det bliver intet mindre end en verdenspremiere. Det er første gang, outdoor-branchen kan koble specifikke trafikdata til en butik med konkrete outdoor-impressions, siger Karsten Rask Mikkelsen og fortsætter:

– Det er selvfølgelig 100 pct. GDPR compliant. Én af Alphas opdrag er, at vi skal anvende, hvad man kan kalde bæredygtige data. Der er ingen, der vinder, hvis forbrugerne pludselig vender ryggen til fx smartphonen, eller hvis vores metodik omkring fx effektmåling eller impressions ikke er valid.

Effekt skal dokumenteres

I spidsen for Alpha står den digitale ekspert Esben Hørning Spangsege, der tidligere har huseret hos bl.a. Twins Solutions.

– Der ligger et kæmpemæssigt potentiale i digitaliseringen af outdoorproduktet. Uanset om målet med kampagnen er awareness, acquisition, advocacy eller et eller andet derimellem, så er relevans og kontekst afgørende for kampagnens succes, siger han.

– Alpha skal være udviklingslaboratorium for, hvordan vi kan bruge hele buzzword-paletten af data, social, AI, AR, IoT osv. til at sikre, at vores kunders kampagner har så høj en relevans som muligt, bringes i den bedste kontekst og selvfølgelig også for, hvordan vi kan dokumentere effekten, fortsætter Esben Hørning Spangsege.

I parløb med teknologivirksomhed

Den første trend, Alpha tager under kærlig behandling, er som nævnt data, og til at hjælpe med at registrere og måle er teknologivirksomheden AllUnite partner på pilotprojektet.

– Det er første gang AllUnite bevæger sig ind på forretningsområdet for at måle på effekten, fra folk passerer en digital skærm til de går i butikken. I AllUnite arbejder vi med at måle effekten 1:1 af alle marketingkanaler til fysisk butik fra digital, TV, egne kanaler og nu til out-of-home. Jeg ser dette som et banebrydende projekt, siger Esben Elmøe, direktør og co-founder i AllUnite.

Den intelligente by

Så er der hele Smart City-delen. AFA JCDecaux har altid sammentænkt annoncer og byudstyr.

– Den tankegang skal vi tage med over i det digitale univers. I disse år lægges der et digitalt lag ned over byer. Det digitale lag skal vi være en del af, således at vores nuværende hardware bidrager positivt til borgernes oplevelser i byrummet, siger Esben Spangsege.

AFA JCDecaux har i titusindvis af byudstyr stående rundt om i Danmark. Og meget af det med strøm. Det kan udnyttes til at fx at rense luften, opsamle solenergi eller opsamle data, der kan hjælpe kommunen med at prioritere og planlægge anlægsprojekter og trafikafvikling.  

Alpha har til huse i startupmiljøet på Islands Brygge i Founders House.